Međunarodni rejting turnir okupio velemajstore iz pet zemalja

0

FOČA – U fočanskom Centru za kulturu i informisanje večeras je počeo Prvi međunarodni šahovski otvoreni rejting turnir „Foča open 2020“, koji je okupio 56 učesnika iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH.
Organizator turnira je domaći Omladinski šahovski klub „Deveti januar“, a među učesnicima je i veliki broj velemajstora i internacionalnih majstora ove drevne igre.

Velemajstor Milko Popčev iz Bugarske kaže da je učestvovao na velikom broju turnira, a da mu je posebno drago što je došao u Foču.

„Dosta je mladih igrača, biće dosta zanimljivih partija. Sigurno da će mi ovo biti jedan od najdražih turnira, s obzirom na ovako brojnu mladost“, rekao je Popčev.

Na 28 tabli, šahisti će se četiri dana boriti za vrijedne nagrade, ali i za bodove za svjetsku rang listu.

Direktor turnira Aleksandar Kovač kaže da je izuzetno teško i zahtjevno organizovati ovakvo takmičenje.

„Uz veliki entuzijazam uspjeli smo da napravimo ovaj turnir, na kojem ćemo da pokažemo kako se igra pravi šah. Igraće se sedam kola koja traju do pet časova i šahisti će imati priliku da pokažu svoje znanje i šahovsko umijeće“, rekao je Kovač.

Međunarodni sudija i sportski direktor OŠK „Deveti januar“ Vladimir Šakotić, kaže da je posljednji put ovakav turnir u Foči održan 1973. godine.

„Poslije dugo vremena vratili smo šah u Foču. Na ovom veoma kvalitetnom takmičenju mogu se osvajati rejting bodovi i izuzetna je prilika za mlade igrače iz Foče i okruženja da naprave dobre rezultate“, istakao je Šakotić.

Pokrovitelj turnira je opština Foča.

Povlačenjem prvog poteza, takmičenje je svečano otvorio načelnik opštine Radisav Mašić.

„Velika nam je čast da smo domaćini ovako kvalitetnog međunarodnog takmičenja. Sve ovo je zasluga našeg mladog šahovskog kluba, koji je uspio da okupi dječicu iz osnovne škola, a koja su za godinu dana napravila izvanredne rezultate. To je bila preporuka za organizaciju turnira, što smo mi, naravno, rado podržali“, rekao je Mašić.

On je obećao da će opština pružati finansijsku podršku radu kluba, za koji je obezbijedila i prostorije.

Trener u Omladinskog šahovskog kluba /OŠK/ „Deveti januar“ Radan Mimić kaže da se trude da skrenu pažnju javnosti na mnogobrojne koristi ove igre, te da u tome zasad i uspijevaju jer klub trenutno okuplja oko 70 članova, koji na republičkim i državnim takmičenjima ostvaruju izuzetne rezultate.

„Već postoji škola šaha za najmlađe, tako da očekujemo da ćemo i dalje napredovati“, rekao je Mimić.

Nagradni fond turnira je 3.600 KM, a obezbijeđeno je 12 redovnih i 15 specijalnih nagrada po raznim kategorijama.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare