Matić: Više rada i zadovoljnih radnika

0

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Mile Matić rekao je danas da je menadžment kompanije, uprkos brojnim problemima i teškoćama sa kojima se fabrika suočava u radu, učinio maksimalne napore da se poboljša materijalni položaj radnika.

Matić je naglasio da su isplaćena zaostala primanja radnicima i ostvarena redovnost u isplatama plata, da su primanja, u odnosu na raniji period, povećana za oko 30 odsto, a radnicima je isplaćen i regres.

„Cilj nam je da bolje i više radimo i da imamo zadovoljne radnike“, rekao je Matić nakon sastanka sa predstavnicima fabričkog i Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

On je najavio da će menadžment, vodeći se interesima kompanije i zaposlenih, nastojati da se poboljša i unaprijedi sistem raspodjele, koji će, kako je rekao, dovesti do toga da kompanija ostvaruje još bolje poslovne rezultate.

Matić je najavio povećanje proizvodnog kapaciteta i plasman proizvoda u 2015. godini, te realizaciju nekoliko proizvodnih programa koji bi trebalo da poboljšaju tržišnu poziciju kompanije.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim socijalnim dijalogom sa menadžmentom „Alumine“.

„Svi dosadašnji zaključci iz protokola između sindikata i menadžmenta su izvršeni u cijelosti“, rekao je Peulić i naglasio da to govori o veoma kvalitetnom socijalnom dijalogu u kome je „Alumina“ školski primjer da se sa predstavnicima menadžmenta može razgovarati o svim pitanjima od izuzetnog interesa.

Prema njegovim riječima, međusobno razumijevanje i dogovaranje menadžmenta i sindikata upravo je rezultat da zaposleni, nakon isplate regresa, imaju uvećane plate za 173 KM do kraja 2014. godine.

Peulić je najavio da će krajem godine poslodavac i sindikat ponovo razgovarati o novoj cijeni rada, odnosno o novim elementima raspodjele za naredni period, koji će biti uslovljen planom poslovanja za 2015. godinu.

On je istakao da su se učesnici sastanka saglasili da se mora više i kvalitetnije raditi da bi se obezbjedila veća materijalna osnova i da bi se očuvala „Alumina“ kao privredni subjekat, a samim tim i sva radna mjesta u ovom kolektivu.

„Sindikat je sa radnicima opredijeljen da se mora više posvetiti poslu, da se radna mjesta iskorišćavaju u kapacitetima kako je to zakonom i predviđeno, čime će biti obezbjeđena veća proizvodnja“, rekao je Peulić i dodao da su stručni kadrovi u preduzeću posvećeni novim proizvodnim programima, koji garantuju budućnost ovoj fabrici.

Razgovarajući o statusu fabrike, menadžment i sindikat su naglasili da je budućnost ove kompanije kroz pravilno rješavanje statusa fabrike, te je istaknuto da treba ohrabriti procese da se definiše status fabrike da bi se obezbjedile nove investicije potrebne za dalji razvoj i ispunjavanje poslovnih aktivnosti fabrike.

„Dogovorili smo se da svako sa svojih pozicija doprinese da bi se što prije došlo do rješavanja statusa fabrike u skladu sa Zakonom. Kada se riješi status fabrike, tada će biti poznat i vlasnik kapitala“, rekao je Peulić.

Zahvaljujući velikim naporima Sindikata metalske industrije i rudarstva, uz razumijevanje nadležnih ministarstava i Vlade Republike Srpske, u toku ove sedmice biće uplaćena sredstva za povezivanje radnog staža za još 20 radnika preduzeća „Birač“ u stečaju.

Ranije su, kroz socijalni program Vlade Republike Srpske, uplaćena sredstva i povezan radni staž za 51 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, nakon otvaranja stečajnog postupka u zvorničkoj Fabrici glinice „Birač“, saopštila je Služba za odnose s javnošću „Alumine“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare