Matić: Sud prije mjesec dana osporio potraživanja Ukio banke

0

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Mile Matić rekao je da su na izvještajno-ispitnom ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini prije mjesec dana osporena i odbijena kao neligitimna potraživanja Ukio banke u cjelokupnom iznosu.

Matić je rekao da, upravo zbog tih potraživanja, institucije Republike Srpske vode postupke „u smislu da je to kriminalna aktivnost prethodnog litvanskog rukovodstva fabrike glinice `Birač`“, saopšteno je iz „Alumine“.

On je na sastanku sa delegacijom Pavlović internacional banke kasno poslijepodne rekao da ovo preduzeće ne može raditi ni 24 časa sa blokiranim računima, jer je riječ o kontinuiranom procesu proizvodnje.

U saopštenju se navodi da su u ovom preduzeću za rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina o blokadi računa prvo saznali od predstavnika ove banke, s obzirom da je juče i u ovoj banci došlo do blokade računa „Alumine“, ali je nakon današnjeg prigovora iz ovog preduzeća sud deblokirao račun.

Većinski vlasnik Pavlović internacional banke Slobodan Pavlović izrazio je ohrabrenje što je danas deblokiran račun „Alumini“, najavljujući dalju saradnju.

„Alumina je vrlo bitna fabrika u Republici Srpskoj i želio bih da se zajedno sastanu svi političari u Srpskoj kako bi podržali ovu kompaniju, koja je od životne važnosti za ove prostore“, istakao je Pavlović, i najavio da će sutra biti u Banjaluci, gdje će, kako je rekao, preduzeti aktivnosti na dobrobit „Alumine“ i cijele ove regije.

Član Upravnog odbora „Alumine“ Miodrag Spasojević rekao je da je novi menadžment preduzeo značajne aktivnosti da bi oživio kompaniju i stabilizovao proizvodnju.

„Promijenili smo strukturu proizvodnje i imamo ozbiljne ciljeve da povećamo proizvodnju za čak 40 odsto, ukoliko se stvori povoljan poslovni ambijent, što će za rezultat imati i novo zapošljavanje“, rekao je Spasojević.

On je istakao da bi „Alumina“ mogla da postane jedna od najuspješnijih kompanija, i u Republici Srpskoj i na Balkanu.

Sastanku u kompaniji „Alumina“ prisustvovalo je i najviše rukovodstvo banke, stečajni upravnik preduzeća „Birač“ Lazo Đurđević i članovi Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Stevo Savić, Čedomir Zelenović i Radislav Filipović.

„Alumini“, koja je osnovna proizvodna firma u preduzeću „Birač“ u stečaju, račun je bio blokiran na osnovu odluke Okružnog privrednog suda Bijeljina po tužbi banke iz Litvanije u sporu vrijednom 154 miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare