Машински факултет обиљежио 30 година рада

0
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 7. ЈУНА /СРНА/ - Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је на данашњој свечаној академији 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинств.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинства, а вршилац дужности декана овог факултета Саша Продановић рекао је на свечаној академији да влада огромно интересовање за инжењерима ове струке.

Он је навео да је Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву одшколовао више од 410 инжењера машинства, 33 мастера машинства, 22 магистра и 19 доктора техничких наука.

„Они су наш понос и наши амбасадори. Годинама смо их слали друштву које их је прихватало као генераторе идеја“, рекао је Продановић новинарима.

Он је прије свечане академије изјавио да на Бироу за запошљавање скоро да и нема машинских инжењера, као и да велики број студената на првом и другом циклусу студија добије посао прије стицања дипломе.

„Тржиште тренутно тражи више инжењера него што их дипломира на нашем факултету, а иста ситуација је и са Машинским факултетом у Бањалуци“, истакао је Продановић.

Он је навео да је Машински факултет прије неколико година модернизован са три смјера – Производно машинство, Енергетско-процесно машинство и Машинске конструкције и развој производа.

Декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу Слободан Савић рекао је да ова високошколска установа са Машинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву годинама има добру сарадњу која ће у будућности бити још квалитетнија.

Студенткиње треће године Машинског факултета Анастасија Говедарица и Ана Шаран позвале су средњошколце који још нису одлучили који факултет ће уписати да упишу Машински факултет у Источном Сарајеву, истичући да овај факултет није тежак, иако многи мисле другачије.

„Машински факултет сам уписала зато што је важан за будућност и препоручила бих свима који не знају шта ће уписати да упишу овај факултет зато што учимо ствари значајне за будућност, професори су нам посвећени тако да неће бити проблема за нас да завршимо факултет и добијемо посао“, рекла је Ана.

На данашњој свечаној академији уручена су признања заслужним појединцима и институцијама, а Златна плакета је, између осталих, додијељена ресорном министарству у Влади Републике Српске, граду Источно Сарајево, постхумно професору Момиру Шаренцу, те машинским факултетима у Бањалуци, Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Краљеву.

У оквиру обиљежавања 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинске струке, Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву јуче је промовисао шест мастера и 22 дипломирана инжењера машинства.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare