Mašine angažovane na čišćenju prevoja Čemerno

0

FOČA – Pet mašina za čišćenje snijega trenutno je angažovano na prevoju Čemerno koji bi u toku dana trebalo da bude očišćen, nakon čega bi mašine bile upućene prema regionalnim i lokalnim putevima, te predjelu Foče.
„Od jutros ponovo mogu da lete helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i do podneva bi trebalo da bude obezbijeđen transport za oca djece stradale u požaru u Trebinju, koji će biti prebačen u Mostar“, rekao je novinarima šef Tima Vlade Srpske za koordinaciju i praćenje stanja u ugroženim opštinama Anton Kasipović.

Kasipović je rekao da je Tim zatražio helikoptersku asistenciju EUFOR-a kako bi 10 ljudi iz Istočnog Sarajeva bili prebačeni na područje Kalinovika gdje imaju porodice.

„Zatražio sam od Uprave civilne zaštite Republike Srpske da se sastanu sa predstavnicima Crvenog krsta Srpske da bi utvrdili koje su količine hrane i lijekova neophodne za pojedine krajeve“, naveo je Kasipović.

„Od Republičke uprave civilne zaštite zatražili smo da zahtijeva od opštinskih organa Civilne zaštite da se vidi koliko su krovovi preduzeća, škola i sportskih dvorana opterećeni snijegom i da se te krovne konstrukcije rasterete“, rekao je Kasipović.

On je rekao da će u toku dana stići svi zahtjevi za finansijsku pomoć opštinama, o čemu će se Tim opredijeliti nakon konsultacija sa premijerom i ministrom finansija Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, juče je smanjena potrošnja električne energije u Srpskoj za 23 odsto, a trenutno 433 potrošača nemaju uredno napajanje električnom energijom.

Kasipović je naveo da Termoelektrana „Gacko“ radi stabilno, ali da Tim i dalje apeluje da se štedi struja, a toplane da obezbijede koliko je moguće urednije snabdijevanje toplotnom energijom.

On je rekao da su, prema informacijama iz Ministarstva zdravlja, sve bolnice u Srpskoj u redovnom režimu rada, ali je potrebno da se bolnice i apoteke snabdiju dodatnim količinama lijekova.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je da je jutrošnja situacija, kada je riječ o prohodnosti puteva u Srpskoj, identična onoj za vikend. „Nema drastičnijih promjena, jedina drugačija, ali ne alarmantna situacija je u opštini Kupres /Repubika Srska/ gdje su padavine ponovo zakrčile lokalne puteve“, rekla je Rešićeva.

Ona je rekla da će biti kontaktirani „Mrkonjić putevi“ koji će taj problem početi rješavati.

Rešićeva je dodala da su iz opština Istočni Drvar i Istočni Stari Grad upućeni zahtjevi Crvenom krstu Srpske za dodatne pakete hrane, dok je iz opštine Bileća dobijen zahtjev za finansijsku pomoć.

Naredna sjednica Tima Vlade Republike Srpske za koordinaciju i praćenje situacije u ugroženim opštinama Srpske biće održana danas u 15.00 časova.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments