Marš odbrane; Vojkovići – Ilinjača

0

ISTOČNO SARAJEVO – Parastosom u crkvi u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu danas je počelo obilježavanje Svetog velikomučenika Prokopija, krsne slave Kapele u kojoj su slike 217 poginulih boraca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočna Ilidža Boban Tomašević rekao je da je nakon parastosa organizovan Marš odbrane: Vojkovići-Ilinjača, u okviru kulturno-sportske manifestacije „4. avgust – da se ne zaboravi“, kada je 1992. godine odbranjena Istočna Ilidža.

„Da nije bilo Ilinjače na Gavrića Brdu teško bi bilo uspješno odbraniti ovu liniju odbrane koja je dala podršku odbrane za kompletno područje odgovornosti Druge sarajevske lake pješadijske brigade“, naglasio je Tomašević.

On je dodao da će Boračka organizacija Istočne Ilidže 4. avgusta organizovati prijem za porodice poginulih boraca, a današnji dan uveličan je Maršom odbrane do Ilinjače na Gavrića Brdu gdje će biti održan istorijski čas i ručak.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da su borci iz Istočne Ilidže popunjavali pet brigada Vojske Republike Srpske i jedna od njih je Druga sarajevska brigada, čiji su pripadnici u ovo vrijeme 1992. godine nadljudskim naporima odbranili prostor na kome su živjeli i svima koji su poslije Dejtona izašli na slobodnu srpsku zemlju omogućili da imaju gdje da se nastane i žive u Republici Srpskoj.

„Od prošle godine tradicija je da se na današnji dan slave Kapele, koja je posvećena svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske, maršom ide na Ilinjaču – mjesto odakle je ovaj prostor odbranjen“, istakao je Kovač.

On je naglasio da ovaj dan znači puno za buduće generacije, jer ukoliko se ne bude pričalo o ovim događajima oni neće biti upamćeni na adekvatan način i postojaće mogućnost da budu izokrenuti.

Milojka Mičić, majka poginulog borca Aleksandra Mičića, rekla je da su ovakva okupljanja važna, da ne bi bili zaboravljeni oni koji su dali život za stvaranje Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.rtvbn.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare