Marković: Agoniju slobode svi plaćaju

0

BEOGRAD – Dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine Milena Marković je rekla da joj je velika čast što je dobila ovu nagradu, navodeći da se njen nagrađeni roman „Deca“ bavi ekstazom i sudbinom i agonijom slobode.

„Roman `Deca` bavi se onim što je u meni trajalo nekoliko godina, a to su jedna epoha i jedan svet koji su zauvek nestali. To se ne tiče samo zemlje u kojoj smo živeli nego i nekih drugih zemalja i vrednosti“, rekla je Markovićeva novinarima, nakon proglašenja 68. dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine.

Ona je rekla da se osmjelila da se, nakon velikih pisaca koji se bave agonijom slobode, bavi tom temom, cijenom koju svi plaćaju, i to kroz ličnu priču.

Predsjednik žirija Teofil Pančić je istakao da nagrađeni roman-poema predstavlja vanredni iskorak ne samo za ukupni opus laureatkinje, nego i za cjelokupnu srpsku književnost.

Članice žirija Marija Nenezić je rekla da Milena piše o odrastanju, sazrijevanju, o sebi i vlastitoj intimi, a motiv djece je veoma izražen u njenom romanu.

„Preko tog motiva uspela da je postigne vremenski kontinuum, jer junakinja piše o svojim precima. Jaka je ta slika predaka, rođaka, onog što je prethodilo, a deca glavne junakinje su njeni potomci“, kaže Nenezićeva.

Nenezićeva je dodala da se kroz roman sva djeca suočavaju sa životom na najrazličitije načine, kroz bol, patnju, greške koje se prave, kroz suočavanje s kontekstom i svijetom koji najčešće ne razumije ranjivog pojedinca koji kroz ovaj roman sazrijeva.

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine je Milena Marković za roman „Deca“, izdavačka kuća Lom, saopštio je danas NIN-ov žiri u Beogradu.

„Deca“ su roman u stihovima, poema o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o disfunkcionalnoj porodici.

Markovićeva na više od 150 stranica ispisuje svoj roman u stihovima. Bez tačaka i zareza, progovara o djeci, djetinjstvu, porodici, o tome šta znači biti majka, kćerka, sin…

Milena Marković je pjesnikinja, autorka drama i scenaristkinja. Rođena je 9. aprila 1974. godine u Zemunu. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti 1998. godine u Beogradu.

Kćerka je filmskog scenariste Jovana Markovića. NJen brat je istoričar i političar Predrag J. Marković, a bratanica poznata glumica Miona Marković. Rođak joj je bio čuveni pisac, akademik i političar Dobrica Ćosić.

Objavila je knjige „Pas koji je poj`o sunce“, „Istina ima teranje“, „Tri drame“, „Crna kašika“, „Ptičje oko na tarabi“, „Pre nego što sve počne da se vrti“, „Pesme“, „Drame“, „Pesme za žive i mrtve“…

Izvedene su njene drame „Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru“, „Šine“, „Nahod Simeon“, „Brod za lutke“, „Šuma blista“, „Zmajeubice“, „Deca radosti“, „Pet života pretužnog Milutina“, „Livada puna tame“.

Dobitnica je Specijalne nagrada u Beču za najbolje drame sa bivšeg jugoslovenskog prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović…

(www.palelive.com / Srna / Foto: Danas)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare