Marko Mirić iz Novog Sada prvi kosac na Romaniji

0

SOKOLAC – Marko Mirić iz Novog Sada proglašen je najboljim koscem na manifestaciji Dan kosidbe „Romanija 2017“, dok su u ekipnom takmičenju najbolji bili „Braća Dupljanin“ sa Han Pijeska.


Direktor Turističke organizacije opštine Sokolac Brankica Bašić rekla je da je drugo mjesto osvojio Savo Vlačić sa Han Pijesaka, a treće njegov sugrađanin Nebojša Dupljanin.

Prema njenim riječima, Dragutin Memedović sa Sokoca imao je najbolje pokošenu parcelu.

U ekipnom takmičenju ručnom kosom najbolji su bili „Braća Dupljanin“ sa Han Pijeska, zatim ekipa „Janj“ iz Novog Sada i „Bratstvo Vitomir“ sa Han Pijeska.

Pažnju prisutnih posjetilaca na Danu kosidbe na Romaniji privukao je i petogodišnji Nikola Mijatović iz Sokoca, koji je vještinu košenja pokazao pred publikom.

Najbolje vrijeme u pojedinačnoj konkurenicji za košenje parcele imao je Savo Vlačić, koji ističe da je već sedam-osam godina, koliko se održava ova manifestacija, najbolji.

On napominje da je učestvovao i na svim manifestacijama kosidbe od Rajca do Mrkonjić Grada, te da je osvojio veći broj nagrada.

„Ručno košenje je ono što volim i učestvujem na takmičenjima još od osamdesetih godina kada sam na Han Kramu privukao pažnju vještinom i snagom kao petnaestogodišnjak na UPI-jevom danu kosidbe“, ispričao je Vlačić novinarima.

On kaže da mu je žao što nema mlađih ljudi, jer svi učesnici imaju više od 50 godina.

„Ovu tradiciju treba oteti od zaborava i učiniti sve da se po nečemu pamti Romanija koja je imala najbolje kosce u bivšoj Jugoslaviji“, istakao je Vlačić.

Osamdesetjednogodišnji Bude Mijatović sa Sokoca, najstariji aktivni kosac na Danu kosidbe na Romaniji, više puta je nagrađivan na ranijim manifestacijama, te izražava zadovoljstvo što se i danas čuva naziv „romanijski kosac“.

Nedeljko Kerlec, koji je na takmičenje došao iz Novog Sada, kaže da na Romaniji već šesti put učestvuje na Danu kosidbe, što ga posebno raduje.

„Imam zapaženih rezultata, pobjeda i nagrada, sa svih manifestacija ovog tipa, ali mogu reći da u bivšoj Jugoslaviji nema teže trave od ove ovdje“, priča Kerlec.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić istakao je da se život na selu, uprkos poljoprivrednoj mehanizaciji, ni danas ne može zamisliti bez ručne kose.

On je napomenuo da ova turistička manifestacija traje od 1975. godine, ali da je u ratnom i poratnom periodu prekidana, a njen cilj je promocija potencijala i otvaranje ovog kraja široj javnosti.

U kulturno-zabavnom dijelu programa održano je takmičenje u bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca i obaranju s brvna. U programu su učestvovale i izvorne grupe Sarajevsko-romanijske regije i narodni guslari.

Organizator Dana kosidbe „Romanija 2017“ je Turistička organizacija opštine Sokolac, a pokrovitelji grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac i privreda Romanijske regije.

Ovu manifestaciju podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi uz podršku GIZ-a u okviru projekta „Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare