Marinković: Pokretanje nekadašnjeg „Famosa“ na Koranu je izvjesno

0

Direktor novoosnovane firme „IFSFA-MOS“ sa Pala Petar Marinković rekao je Srni da je pokretanje nekadašnjeg „Famosa“ sasvim izvjesno i da rukovodstvo nove firme trenutno radi na prikupljanju podataka o raspoloživoj radnoj snazi na koju će moći da računa u prvim danima početka radnog procesa.

„Sprovodimo aktivnosti koje su već uzele maha u tolikoj mjeri da sigurno nema povratka nazad, tako da će `Famos` biti ono što je nekad bio, a možda i više od toga“, istakao je Marinković.

On je najavio da će u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, sva zainteresovana lica za rad u novom „Famosu“ moći da dobiju anketni list kako bi došli do neophodnih podataka.

Marinković je naglasio da je „IFSFA-MOS“ već dobio narudžbe za izradu motora od 250 do 1.200 konjskih snaga, što predstavlja ozbiljan poslovni izazov, posebno u današnjem vremenu kada nedostaju i livnice, i kovačnice, a čije usluge moraju biti obezbijeđene i zastupljene u budućoj proizvodnji.

Međutim, dodao je Marinković, ovo otvara priliku i za angažman bivših, ali i novih kooperantskih firmi.

„Naravno da smo svjesni da se ništa značajno ne može postići preko noći i zato idemo korak po korak. Sa dvije firme otpočeli smo pripreme za sanaciju devastirane elektro-mreže i vodovodno-kanalizacionog sistema u fabričkom krugu na Koranu. U toku je i akcija čišćenja kotlovnice koju želimo da pripremimo za posjetu austrijske delegacije koja bi trebalo da snimi postojeće stanje naše toplane, koja bi trebalo da bude osposobljena za rad do kraja godine“, naveo je Marinković.

On je dodao da se razmišlja i o bioenergiji, ali i o gasu kao gorivu za kotlovnicu, koja bi u budućnosti mogla da zagrijava i dio Pala.

„Planiramo da dio toplotne energije iskoristimo za proizvodnju električne energije, ne samo za naše potrebe, nego i za prodaju viškova struje van kruga fabrike. U planu je da 27.000 metara kvadratnih krova fabrike pokrijemo sa solarnim panelima i da proizvodimo solarnu energiju“, kaže Marinković.

On je istakao da od opštine Pale ne očekuje nikakvu posebnu podršku jer se lokalne vlasti još nisu ni udostojile da se zainteresuju za ovaj projekat i ponašaju se kao da ne znaju da je obavljena prodaja „Famosa“.

Prema njegovim riječima, plan za budućnost nove firme na Koranu sadrži i ideju o uništavanju otpada i reciklaži sekundarnih sirovina, a od opštine se očekuje samo da garantuje dovoljne količine otpadnog materijala kako bi se obezbijedio puni i kontinuirani proces reciklaže smeća.

„Tu opština ne bi morala da izdvaja vlastita sredstva jer bi bilo riječi o stranoj investiciji“, zaključio je Marinković.

Stečajni upravnik bivšeg „Famosa“ Radoslav Bratić i vlasnik kompanije „Kapital grupa“ Idris Fatih Šahin potpisali su 4. avgusta ugovor o kupoprodaji imovine nekadašnjeg „Famosa“, a za direktora nove firme „IFSFA-MOS“ imenovan je Petar Marinković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare