Marijana Kapović – Poljoprivreda je veliki potencijal

0

SOKOLAC – Poljoprivreda je veliki razvojni potencijal opštine Sokolac i trebalo bi ponovo pokrenuti centar za razvoj poljoprivrede u brdsko-planinskom području, koji je ranije postojao u ovoj opštini i bio jedini takve vrste u BiH, izjavila je šef Tima za predstavljanje Prednacrta strategije razvoja Sokoca od 2013. do 2020. godine Marjana Kapović.

Predstavljajući ovu strategiju na sinoćnjem božićno-novogodišnjem prijemu koji je organizovao načelnik opštine Milovan Bjelica, ona je naglasila da bi trebalo osnovati poljoprivrednu zadrugu u kojoj bi se vršila edukacija poljoprivrednih proizvođača, razmjena znanja i iskustava, kao i distribucija određenih proizvoda sa područja opštine.

Kapovićeva je ocijenila da poljoprivrednici sa područja ove opštine malo koriste podsticaje u poljoprivredi, te da bi stočarstvo trebalo razvijati kroz osnivanje mini farmi krava, jer je ovo podučje poznato po proizvodnji kvalitetnog mlijeka i skorupa, ali je potrebno brendiranje laboratorija i tržište.

Ona je navela da bi trebalo razvijati i seoski turizam, te da je osnivanjem Turističke organizacije načinjen prvi korak u razvoju ovih potencijala, a jedna od ideja je i izgradnja etno-naselja Emira Kusturice i romanijske kuće, kao i kreiranje suvenira po kojima će opština biti prepoznatljiva.

Kapovićeva je istakla da je vizija razvoja ove opštine da Sokolac bude razvijena sredina u kojoj mladi žele da ostanu, a kao prvi strateški cilj navodi razvoj infrastrukture, moderne lokalne samouprave, unapređenje opšteg privrednog standarda građana i očuvana životna sredina.

Svake godine u okviru strategije biće rađeni akcioni planovi koji podrazumijevaju realizaciju projekata u skladu sa dostupnim budžetskim sredstvima.

Božićno-novogodišnjem prijemu na Sokocu sinoć su prisustvovali ministar spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa BiH Mirko Šarović, ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović, reditelj Emir Kustirica, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, načelnici susjednih opština, direktori lokalnih preduzeća, te kulturni radnici.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare