Manje učenika u područnim školama

0
Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije Danijela Mrda

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije Danijela Mrda izjavila je da svake školske godine imaju smanjen broj odjeljenja i učenika u područnim školama, zbog iseljavanja mladih iz ruralnih u urbane dijelove opština.

Ona je navela da Aktiv čini 18 osnovnih i dvije niže muzičke škole, te da u ovoj školskoj godini imaju 8.781 učenika u redovnom nastavnom procesu.

„Broj upisanih učenika je nešto manji nego prethodnih godina u Foči, Rudom, Han Pijesku i manjim lokalnim zajednicama gdje je i pad prirodnog prirašaja evidentan“, rekla je Mrda Srni.

Ona je naglasila da Vlada Republike Srpske nastoji da unaprijedi nivo obrazovanja i da je iz resornog ministarstva potvrđeno početak realizacije projekta izgradnje fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži.

„Osim sredstava koja će biti obezbijeđena za ovaj projekat, biće realizovan i projekat energetske efikasnosti u osnovnim školama `Sokolac` i `Sveti Sava` u Foči i niz drugih projekata“, istakla je Mrda, dodajući da je riječ o starim školama kojima će ovi projekti biti od izuzetnog značaja.

Mrda je navela i da škole moraju raditi na intenziviranju saradnje i pružanju podrške roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju.

„U Osnovnoj školi `Sveti Sava` u Istočnom Novom Sarajevu imamo 24 učenika koji nastavu pohađaju po prilagođenom, individualnom i redovnom nastavnom planu i programu. Problem djece sa poteškoćama u razvoju je kompleksno pitanje i smatram da i dalje ima prostora za unapređenje kvaliteta obrazovanja takvih učenika“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, ta škola je dobila donaciju od predsjednika Republike Srpske od 30. 000 KM za izgradnju senzorne sobe, koja će služiti za unapređenje senzorne integracije učenika sa poteškoćama u razvoju, unapređenje psihomotornih vještina i olakšati defektološki tretman koji im je neophodan.

„Senzorna soba dostupna je za korištenje i drugim školama, kada za to iskažu potrebu“, navela je Mrda.

Ona je podsjetila da je Osnovna škola „Sveti Sava“ nedavno opremila učionicu za učenje kineskog jezika zahvaljujući donaciji Ambasade Kine u BiH u vrijednosti od 13.000 KM, u kojoj će preko 150 učenika u ovom polugodištu učiti kineski jezik.

(www.palelive.com / Srna / Foto: princip.news)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments