Manifestacija „Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci u Istočnom Novom Sarajevu u utorak, 24. maja biće održana književna manifestacija „Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj“.

Književnu manifestaciju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Udruženje književnika Srbije, te crkvena opština Kostolac, saopšteno je iz Matične biblioteke.

Učesnici manifestacije su glavni i odgovorni urednik Književnih novina Mićo Cvijetić, generalni sekretar Udruženja književnika Srbije Branislav Veljković i Grozdana Lučić Lalić, kao i književnici Martin Prebuđila iz Slovačke, Hristo Petreski iz Makedonije, te Nedeljko Zelenović, Željko Pržulj i Goran Vračar iz Republike Srpske.

Srpski pjesnici su 23. maja 2011. godine u Udruženja književnika Srbije organizovali veče poezije posvećene svetim Ćirilu i Metodiju, a naredne godine ovaj pjesnički susret postao je međunarodna književna manifestacija.

U Beograd tada dolaze pjesnici iz Rusije, Bjelorusije, Slovačke, Makedonije, Poljske, Češke, Bugarske, Slovenije i Republike Srpske, koji gostuju po mjestima u Srbiji.

Zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, 2014. godine pjesnici iz slovenskih zemalja prelaze Drinu i u Andrićgradu stihove u slavu Ćirila i Metodija govore Nikolaj Šopov iz Bugarske, Nataša Švikart-Žumer iz Slovenije, Miodrag Jakšić i Duško Petrović iz Srbije.

Ova međunarodna pjesnička manifestacija postala je istovremeno i lijep primjer kulturno-umjetničke saradnje Srbije i Srpske.

Pjesnici iz slovenskih zemalja prošle godine su bili u Milićima, a ove godine će gostovati u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare