Манифестација „Капор: чувар адресе“ први пут у Источном Сарајеву

0

У Источном Сарајеву сутра ће бити уприличена конференција за новинаре поводом организовања манифестације „Момо Капор: чувар адресе“ која ће бити одржана од 2. до 4. марта у овом граду.

Дани посвећени Моми Капору, једном од највећих српских и сарајевских књижевника, сликара и публициста у 20. вијеку, имају за циљ промовисање вриједности за које се Капор залагао и очување његовог лика и д‌јела од заборава, саопштено је из Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

„Ова свечана манифестација пружа прилику да се заједно ода захвалност једном од најзначајнијих српских књижевника и умјетника Сарајева и дубље истражи његово културно насљеђе“, истиче се у саопштењу.

Манифестација почиње у суботу, 2. марта, у 17.00 часова, свечаним откривањем спомен-табле посвећене овом великану у Улици Моме Капора број 1 у Источном Новом Сарајеву, након чега ће у 18.00 часова бити организовано књижевно вече посвећено Капору под називом „Момо Капор у свом и нашем времену“, на којем ће учествовати његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик САНУ Јован Делић, академик АНУРС Ранко Поповић и професор Душко Певуља.

У нед‌јељу, 3. марта, планирано је молитвено сјећање на Мому Капора и његове родитеље у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане Капор у 12.00 часова.

Вечерњи дио програма у нед‌јељу, с почетком у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, резервисан је за извођење представе „Водич кроз српски менталитет“, настале према истоименој књизи Моме Капора, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујевић.

У понед‌јељак, 4. марта, с почетком у 10.30 часова, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан округли сто посвећен значају и улози Моме Капора.

Покровитељи и организатори манифестације су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб „Фронесис“ из Источног Сарајева и задужбина „Момчило Момо Капор“ из Београда.

(www.palelive.com / Срна /Фото: Архива/ГС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare