Manastir Sokolica – Ravna Romanija

0
Manastir Sokolica - Ravna Romanija

Manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji – Sokolica. Hram je osvećen u avgustu 2002. godine. Tri godine kasnije crkva je proglašena manastirom i dobila je ime Sokolica.

Zidovi Manastira Svetog velikomučenika Georgija obloženi su spomen pločama na kojima su uklesana imena 4.000 boraca iz opština sarajevsko-romanijskog regiona koji su poginuli u otadžbinskom ratu.

Mnoge ljude dobre volje, privrednike, političare, duhovnike objedinila je volja da Ravna Romanija dobije svoj sveti hram – svoju „Sokolicu“. Upravo zato njihova imena su upisana u ljetopis crkve i u Božji blagoslov. Brojni donatori su svoje priloge slali iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, i dali svoj doprinos da se izgradi ova svetinja na Ravnoj Romaniji.

Hram je osvetio Mitropolit dabrobosanski Nikolaj i ustanovio crkvenu opštinu i parohiju Ravna Romanija. Izgradnja hrama je počela 1996, hram je nastanjen 2001, a radovi su potpuno završeni 2003. godine. U porti crkve se nalazi kapela posvećena svetom Petru Zimonjiću. Crkvu je projektovala Ljubica Bošnjak, arhitekta iz Beograda.

Crkveno zvono je poklon Generalštaba Vojske Republike Srpske. Pored imena boraca Vojske Republike Srpske, na spomen-pločama se nalaze i imena solunskih dobrovoljaca, kao i imena srpskih hajduka sa područja Sarajevsko-romanijske regije Republike Srpske. Između ostalih, uklesano je i ime Starine Novaka.

U hramu Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji se svake godine obilježava 16. jun, Dan odbrane sarajevsko-romanijskog regiona u posljednjem ratu. Tako se njeguju i čuvaju tekovine borbe naroda ovog kraja za slobodu i Republiku Srpsku.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare