„Mali Zejtinlik“ sutra će posjetiti nekoliko hiljada ljudi

0

SOKOLAC – Na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu sutra se, kao i svake godine povodom Velikih Zadušnica, očekuje dolazak nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Republike Srpske – članova porodica, rodbine, prijatelja i saboraca poginulih srpskih boraca koji ovdje počivaju.

Starješina Crkve Svetog proroka Ilije i Crkve Svete Petke na Sokocu protojerej-stavrofor Zlatko Bogdanović izjavio je Srni da će danas u 16.00 časova biti služen pomen za sve upokojene kod centralnog krsta na „Malom Zejtinliku“, a potom će sveštenici prelivati sve grobove srpskih boraca na ovom vojničkom spomen-groblju.

Bogdanović je naglasio da će sutra u Crkvi Svetog proroka Ilije i Crkvi Svete Petke na Sokocu biti služene liturgije od 8.30 časova.

Prema njegovim riječima, sveštenici će sutra prelivati grobove na „Malom Zejtinliku“, na Gradskom groblju „Gradac“ i na groblju u Bjelosavljevićima kod Crkve Svetog Prokopija.

Na „Malom Zejtinliku“ na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovo vojničko spomen-groblje osnovano je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma o miru u BiH i egzodusa 120.000 sarajevskih Srba koji su sa sobom ponijeli i posmrtne ostatke poginulih boraca napuštajući Vogošću, Dobrinju, Grbavicu, Hadžiće, Ilidžu, Rajlovac, Ilijaš i druga naselja u okolini Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju Zadušnice četiri puta tokom godine, kada se posebno mole i prislužuju svijeće za duše upokojenih najbližih srodnika.

Velike ili Vaskršnje zadušnice, koje u nekim krajevima nazivaju i zimske, obilježavaju se u subotu pred mesne poklade.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare