Malešević: uslovi u domovima odlični, ukloniti neke nedostatke

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević u četvrtak je posjetio novoizgrađene studentske domove na Palama i istakao da su uslovi studentskog smještaja sada daleko bolji nego ranije.
Malešević je razgovarao sa direktorom Studentskog centra Pale Damjanom Škipinom, a nakon sastanka je rekao novinarima da su domovi otvoreni prije nekoliko mjeseci i da su gotovo popunjeni, te da je slobodno još petnaestak mjesta.

„Moj prvi utisak je da su uslovi smještaja u domovima sada mnogo bolji nego ranije“, rekao je Malešević i dodao da je potrebno postepeno ukloniti neke nedostatke koji su ostali poslije izvođača radova, te da je to potrebno uraditi dok ne istekne garantni rok.

Malešević je naglasio da je potrebno riješiti pitanje video-nadzora u domovima, internet i spoljnu rasvjetu, kao i neke sitnice.

On je konstatovao da je potrebno uraditi još jedan objekat u kojem bi bile zajedničke prostorije, čitaonica, skladišni prostor, tv-sala, prostor za igrališta, jer je u domovima veliki broj mladih ljudi kojima je potrebno i to obezbijediti.

„Nadam se da ćemo to u narednoj godini početi, a volio bih i da se završi“, dodao je Malešević.

Kada je riječ o starim domovima na Palama, ministar prosvjete i kulture Srpske je rekao da dom na Kalovitim brdima više nije u funkciji, a u Stambolčiću je ispražnjen, tako da su studenti smješteni u nove domove.

Kada je riječ o domu u Foči, Malešević je naglasio da je i on skoro popunjen i funkcioniše normalno, završena je registracija, a u domu u Banjaluci počelo je useljavanje i studenti su zadovoljni smještajem i porede ga sa hotelom sa pet zvjezdica.

„I domovi na Palama su hotel sa pet zvjezdica u odnosu na Kalovita brda“, rekao je Malešević i dodao da je sretan što studenti više nisu u starim domovima.

Škipina je naglasio da je dom u Stambolčiću vraćen Fakultetu fizičke kulture, na Kalovitim brdima je u fazi vraćanje opštini, a dom Koran nema studenata, ali se kapaciteti koriste zbog nedostajućih sadržaja u novim domovima – sportskih terena, čitaonica, magacinskog prostora.

On je napomenuo da je cijena u novim domovima 125 KM mjesečno, što podrazumijeva pun pansion i dva puta mjesečno pranje posteljine, što je najjeftinije u Republici Srpskoj i šire.

Škipina je rekao da postojeći kapaciteti od 600 mjesta u novim domovima zadovoljavaju potrebe studenata, izražavajući nadu da će u budućnosti biti i prošireni.

Student treće godine žurnalistike Bobana Ćevriz iz Čajniča rekla je da je do sada bila u domu na Koranu, gdje su imali loše uslove i bila je smještena u sobi sa 12 kreveta.

„Zadovoljna sam sadašnjim uslovima, hranom, imamo topoplu vodu i grijanje je odlično“, navela je ona i dodala da su uslovi odlični za cijenu koju plaća.

Predsjednik Omladinskog studentskog parlamenta i član Upravnog odbora Studentskog centra Pale Đorđe Pašajlić istakao je da su studenti konačno dobili nove domove u kojima imaju dobre uslove za normalno školovanje.

On je naglasio da je i cijena zadovoljavajuća, a posebno kada se uzme u obzir prijašnja cijena i uslovi koje su imali u starim domovima.

Prema njegovim riječima, postoje popusti za određene kategorije, kao što su djeca poginulih boraca, djeca bez roditelja, djeca slabog socijalnog stanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare