Magnalija i Pale: Dogovoreni projekti u oblasti privrede i obrazovanja

0

Rumunski ambasador u BiH Filip Teodoresku i načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević

Delegacije opštine Pale i rumunskog grada Mangalija razgovarale su danas o različitim projektima koji mogu biti od značaja za oba grada, kao što su razmjena studenata i đaka, susreti privrednika, ali i o projektima koje bi mogla finasirati EU.

Tokom posjete rukovodstva Mangalije Palama, rumunski ambasador u BiH Filip Teodoresku izrazio je zadovoljstvo što su konkretizovane neke ideje od prije dvije godine, naglasivši da će ovi dogovori biti veoma bitni za budućnost ovih gradova.

„Drago mi je što smo razgovarali o nekim direktnim stvarima, o razmjeni učenika, tako da se nadam da će već ovo ljeto učenici i studenti sa Pala doći da posjete Mangaliju, odnosno da će mangalijski studenti posjetiti kolege na Palama“, rekao je Teodoresku.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da međunarodnom saradnjom opština može dosta toga korisnog ostvariti, odnosno da je to način da se prevaziđu i riješe oni problemi koje opština ne može riješiti iz vlastitih sredstava, podsjetivši da se uz pomoć Češke završava sanacija vodovoda Podrgab – Prača.

„Dobili smo ponudu da 30 đaka i studenata dođe u Rumuniju, kada bude delegacija Pala odlazila u posjetu Mangaliji, a pričali smo i o turističkim i drugim privrednim potencijalima našeg grada“, istakao je Kovačević.

Gradonačelnik Mangalije Kristijan Radu rekao je da je cilj današnje posjete da se ostvari dobra saradnja Pala i ovog rumunskog grada, odnosno Rumunije i BiH, istakavši da i Mangalija, kao i Pale imaju turistički potencijal, jer se nalazi na Crnom moru.

(www.palelive.com / Srna)


Mangalija najpoznatije primorsko ljetovalište u Rumuniji

Mangalija je grad na Crnom moru u jugoistočnom dijelu Rumunije, u istorijskoj pokrajini Dobrudža nedaleko od važne luke Konstanca.

Mangalija je najpoznatije primorsko ljetovalište u Rumuniji. Grad je prema posljednjem popisu iz 2011. godine imao 36.364 stanovnika, što je za oko 4.000 manje u odnosu na 2002. godinu. 81.22% stanovništva u Mangaliji je pravoslavne vjeroispovijesti.

Rumunski portal mangalianews.ro je juče najavio posjetu delegacije i gradonačelnika Mangalije Radu Kristiana sa ciljem da se uspostave veze u različitim oblastima.

Portal navodi da su Pale jedna od šest opština grada Istočno Sarajevo, a da je glavna ekonomija smještena u Palama. Grad se nalazi ispod planina Jahorine, Igmana i Trebevića gdje je 1984. godine održana olimpijada. Ski centar Jahorina je poznat u inostranstvu sa preko 20 km uređenih staza i u tom centru radi najviše lokalnog stanovništva. Druga najvažnija razvojna grada je drvoprerađivačka industrija.

(www.palelive.com / Foto: www.mangalianews.ro)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments