„Maglić“ oslobođen odgovornosti za mućenje vode, tužiče inspektorat i „Izvor“

0

FOČA – Direktor fočanskog Šumskog gazdinstva „Maglić“ Spomenko Stojanović najavio je danas da će, zbog neopravdanih i neargumentovanih optužbi da su odgovorni za pojavu mutne vode u gradskom vodovodu, tužiti Inspektorat Republike Srpske, vodnog inspektora Radenka Sanda, preduzeće „Izvor“ iz Foče i direktora tog preduzeća Miomira Bojata.

Stojanović je na konferenciji za novinare izjavio da je, nakon prekršajnog naloga, koji je Šumskom gazdinstvu, na traženje Preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Izvor“, izrekao republički vodni inspektor, Sud za prekršaje oslobodio „Maglić“ odgovornosti.

Stojanović je naveo da je, za razliku od šumarskog inspektora, koji je pregledao dokumentaciju njihovog preduzeća i izašao na teren, nakon čega je sastavio izvještaj prema kome ovo preduzeće nije odgovorno za mućenje vode, vodni inspektor narušio zakon o inspekcijskim poslovima, jer nikako nije došao u Šumsko gazdinstvo niti je izašao ne teren.

Prekršajni nalog i kazne od 10.000 KM za gazdinstvo i 2.000 KM za direktora, vodni inspektor je, kaže Stojanović, napisao u kancelariji direktora „Izvora“ na osnovu njegovih paušalnih priča i fotografija sa naknadno utisnutim datumom.

„Mi, naravno, nismo pristali da platimo kaznu, jer se ne osjećamo krivim i bili smo na Sudu za prekršaje na kojem smo dobili oslobađajuću presudu, jer inspektor nije ničim dokazao da smo to uradili. Da je kojim slučajem upotrijebio neku provjerenu metodu, kao što je bojenje vode natrijum-fluoresceinom, mi ne bismo podnosili sudsko odlučivanje, platili bismo kazne i proširili bismo obuhvat vodozaštitnog pojasa“, rekao je Stojanović.

On je istakao da je ovom preduzeću nanesena velika šteta.

„Tužićemo Inspektorat, inpektora lično, koji je svojim radom narušio zakon, kao i direktora i preduzeće `Izvor` za štetu koju su nam nanijeli. Mali je ovo grad da se priča kako Šumsko gazdinstvo `Maglić` Foča muti vodu svojim sugrađanima, a mi tu živimo, naše porodice i naši prijatelji“, rekao je Stojanović.

Direktor Šumskog gazdinstva navodi da su uvijek poštovali vodozaštitni pojas oko izvorišta.

„Voda se i danas muti, svi građani znaju, a nas nema na tom prostoru, ne radimo ništa. To je problem za koji prethodni direktori `Izvora` znaju zbog čega je nastao, jer su zbog nedostatka i redukcije vode kaptirane površinske vode, pa kada god padne kiša pojavi se zamućenje vode, to je očigledno“, rekao je Stojanović.

Direktor Preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Izvor“ Miomir Bojat nije želio da komentariše navode direktora Šumskog gazdinstva „Maglić“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments