Lusi Majer posjetila članove udruženja “Sunce”

0

Višestruki šampion Specijalne olimpijade Lusi Majer posjetila je danas Udruženje “Sunce” na Palama i istakla da želi pomoći djeci, sa poteškoćama u razvoju ili bez njih, da ostvare svoj potencijal, odnosno da rade sve ono što i ona.

“Kroz svoj primjer želim pomoći djeci kako bi imali priliku da se igraju, pohađaju školu zajedno sa ostalom djecom, da se bave sportom i inkluzivnim sportskim aktivnostima i vode aktivan život”, izjavila je Majerova novinarima.

Ona je dodala da je za nju jako važno, kao i za tu djecu, da imaju priliku da uče jedni od drugih, od nastavnika i svih onih koji im pomažu.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala Milenko Vujinović rekao je da je današnji događaj svojevrsno priznanje Udruženju.

“Mi znamo da prije 10 godina naša djeca nisu učestvovala u fizičkom vaspitanju, niti na takmičenjima. Godinama smo radili na programima priprema za Specijalnu olimpijadu i na kraju došli do nivoa da je većina djece uključena u neke od sportskih klubova”, istakao je Vujinović.

On je rekao da su uključenja i treninzi sa sportistima postali bolji, tako da ova djeca na takmičenjima u specijalnim igrama ostvaruju jako dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, prošle godine na Zimskim igrama u Austriji njihova djevojka u grupi “ef jedan” osvojila je prvo mjesto, a NJegoš Mihailović bio je najbolje plasirani reprezentativac BiH osvojivši šesto mjesto u “em dva” grupi.

“Kao kruna toga naša sportska ekipa, naš omladinski tim je dobio ulogu da predstavlja BiH među 57 zemalja Evrope i Evroazije i da razvija programe čija je svrha da se unaprijedi sport u školama”, naglasio je Vujinović.

On je najavio da u nedjelju, 23. septembra, putuju za grad Baku gdje će potpisati deklaraciju o saradnji i razvoju Junifajd sporta.

Urednik komunikacije Unicefa u BiH Renata Popović rekao je da ova organizacija već 10 godina u BiH nastoji promovisati socijalnu inkluziju djece sa poteškoćama, te dodao da je lijepo što se posjeta Lusi Majer uklopila sa njihovom kampanjom “Šampioni inkluzije”.

Popovićeva navodi da je inkluzija pravo svakog dijeteta da bude ravnopravno tretirano u društvu, da ima pravo na redovno školovanje, imalo poteškoće ili ne.

“Naše društvo nažalost malo kaska za evropskim, ali ima pozitivnog pomaka naprijed i cijenimo svaku podršku”, rekla je Popovićeva.

Mladi lider inkluzije Specijalne olimpijade koji se aktivno bavi promocijom inkluzivnog sporta u BiH i član Udruženja “Sunca” Pale NJegoš Mihailović rekao je da se već tri godine bavi sportom i da mu to mnogo znači.

On je istakao da se prošle godine u Austriji takmičio u biatlonu, gdje je osvojio peto i šesto mjesto na 1.000 metara, a da sljedeće godine ide u Dubaji na takmičenje iz atletike.

Majerova je promoter prava djece sa poteškoćama u razvoju i aktivista koja je do sada pomogao prikupljanje više od 500.000 dolara za različite programe Unicefa namijenjene djeci.

Udruženje “Sunce” osnovano je 1999. godine sa ciljem poboljšanja uslova života djece sa smetnjama u razvoju. Ova djeca su uključena u sva kulturna i sportska zbivanja u zajednici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments