Lovci angažovani na zaštiti divljači

0

ZVORNIK – Snijeg i veoma niska temperatura ozbiljno ugrožavaju divljač u lovištima zbog čega su lovci regije Birač angažovani na zaštiti srneće divljači, fazana i zečeva.
Predsjednik lovne regije Birač Vidoje Zarić rekao je da u zimskim uslovima divljač mnogo teže dolazi do prirodnih staništa sa hranom, pa su lovci angažovani na prehrani i zaštiti divljači.

Zarić je izrazio zabrinutost lovaca za plemenitu divljač, jer postoji opasnost da zbog snijega i niske temperature strada od vukova i drugih predatora.

„U pojedinim dijelovima opština Bratunac i Srebrenica, divljač je na udaru vukova, koji u potrazi za hranom, prije svega, napadaju srneću divljač“, naveo je Zarić, koji je i tehnički sekretar u Lovačkom udruženju „Čauš“ u Bratuncu.

On je istakao da prilikom obilaska terena lovci nisu naišli na ostatke uginule divljači, što za sada ohrabruje.

Na području lovne regije Birač djeluje devet lovačkih udruženja koja okupljaju oko 2.000 lovaca.

U Lovačkom udruženju „Soko“ iz Kozluka kod Zvornika uvedeno je mobilno stanje u lovištu koje podrazumijeva svakodnevnu aktivnost kompletnog članstva na iznošenju hrane i preduzimanju drugih vidova zaštite divljači u lovištu, koje se prostire na oko 14.400 hektara.

Predsjednik Udruženja Zoran Radosavljević rekao je da je najbitnije da se pomogne i spasi divljač, koju ne ugrožava samo niska temperatura već sve češće i psi lutalice.

Prema njegovim riječima, lovci „Sokola“ su u posljednjih petnaestak dana obezbijedili više od tri tone kukuruza, značajne količine sijena i druge hrane koja je dostavljena u lovište.

Radosavljević je napomenuo da su lovci najodgovorniji za brojno stanje divljači u lovištima, te podsjetio da u devet sekcija ovog udruženja ima oko 300 članova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare