Lončarević: Prilika za plasman proizvođača iz istočnog dijela Srpske

0

VLASENICA – Sajam domaćih prehrambenih proizvoda „Naše je bolje“, koji je danas održan u Vlasenici, prilika je da proizvođači iz istočnog dijela Republike Srpske razmjene iskustva, unaprijede svoje proizvode i nađu plasman, ocijenio je drektor Turističke organizacije Srpske /TORS/ Miodrag Lončarević.

„Gastro ponuda je bitna radi naše tradicije i mi posljednjih godina obraćamo veliku pažnju na ovaj vid manifestacija jer su naši domaćini vrijedni, prenose tradiciju i čuvaju naše tradicionalne ponude“, rekao je Lončarević.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić izjavio je novinarima da je brend „Naše je bolje“ važan za afirmaciju domaće proizvodnje.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da su sajmovi najbolji način da domaći proizvođači nađu kupce, te napomenuo da opština želi da i ubuduće pomaže poljoprivredi kroz razne projekte.

„Svi treba da znaju da mogu da žive od sopstvenog rada i, ako smo svi zajedno, na istom zadatku, uz pomoć institucija Republike Srpske sigurno ćemo ostvariti rezultat“, rekao je Kraljević, koji je uručio zahvalnice Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Privrednoj komori Republike Srpske, TORS-u i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva Roksanda Mičić navela je da su drugi put na ovoj manifestaciji i da su se predstavili sa dvije sekcije „Kupuj domaće – jedi zdravo“ i „Kreativni kutak“, a nastoje da pokažu da može da se radi i da se zaradi.

Mičićeva je navela da su u Vlasenicu došli jer vole da podrže manje lokalne zajednice, budući da oni dolaze iz grada i u boljem su položaju, a žele da svaki kutak Republike Srpske bude divno mjesto za život.

Predstavnik „Prirodne kozmetike Romanija“ Vedrana Mačar kaže da su sajmovi veliko iskustvo, ali i odskočna daska u budućem radu, te pohvalila organizaciju ove manifestacije, na kojoj su upoznali mnogo proizvođača sa kojima su nastavili saradnju.

Svi izlagači na današnjem Sajmu dobili su zahvalnice i novčane nagrade, a pobjednik u izboru najbolje rakije je gazdinstvo „Vasiljević“ iz Bratunca.

Sajam, koji je okupio pedesetak izlagača iz cijele Republike Srpske, otvorio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Sajam je organizovala opština Vlasenica, pod pokroviteljstvom Privredne komore Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U kulturno-umjetničkom programu Sajma nastupili su članovi Udruženja za očuvanje tradicije „Birač“ iz Vlasenice, dok je Udruženje žena „Podrinje“ i ove godine za učesnike pripremilo trpezu bogatu karakterističnim jelima srpske kuhinje.

U Vlasenici je danas održan i Trojički vašar, čija je tradicija duža od jednog vijeka.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare