Lokalne zajednice da daju sugestije

0

PALE, 2. FEBRUARA (SRNA) – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Boško Tomić smatra da su javne rasprave o mjerama Vlade RS za ublažavanje svjetske ekonomske krize prilika da se predstavnici Vlade upoznaju sa specifičnostima svake opštine pojedinačno. On je na javnoj raspravi na Palama napomenuo da je Vlada RS donijela stotinjak mjera kojima se želi poboljšati položaj privrede, povećati izvoz i smanjiti nezaposlenost i siromaštvo i istakao da se od privrednika i lokalnih zajednica očekuju konkretne sugestije u vezi sa ovim mjerama.


Tomić je kao glavna opredjeljenja Vlade RS naveo proizvodnju električne energije, ulaganja u poljoprivredu i razvoj malih i srednjih preduzeća za šta postoje značajna sredstva.

Govoreći o potencijalima Pala, Tomić je istakao kadrove, fakultete i kapacitete za obradu drveta, a u sam vrh svrstao je Turistički centar Jahorina.

„Jahorina je jedna od ključnih šansi i prioriteta u koje treba ulagati“, naglasio je Tomić.

Konstatujući da je ova zimska sezona na Jahorini izgubljena zbog neadekvatnog zasnježivanja staza i vertikalnog transporta, Tomić je obećao da će Vlada za ove namjene izdvojiti sredstva.

Ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović uvjeren je da globalna kriza neće naškoditi nauci u RS.

„Vlada je prepoznala da treba ulagati u nauku, inovacione tehnologije i obrazovanje“ istakao je Ajanović i ocjenio da će ta ulaganja doprinijeti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u RS.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić najavio je da će opštinske vlasti u narednih nekoliko dana, nakon što razmotre mjere Vlade RS za ublažavanje krize, donijeti svoje mjere kako bi ih provela na području opštine.

„Nadamo da će današnja javna rasprava uroditi zaključcima i mjera koje će opštini Pale pomoći da što spremnije dočeka krizu koja se očekuje“ zaključio je predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo.

U javnoj raspravi, osim ministara Tomića i Ajanovića, učestvovali su predstavnici opštinskih vlasti, političkog života Pala i brojni privrednici sa ovog područja.

 

Srna

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare