Ljevnaić: Uvesti komunalni red i propisati uslove gradnje

6

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić smatra da je potrebno uvesti komunalni red na ovoj planini i propisati uslove pod kojima može i smije da se gradi.

LJevnaić je istakao da ne želi da Jahorina, zbog masovne izgradnje, postane novi Zlatibor, već da ona bude najljepša na svijetu.

On je ocijenio da se mora više brinuti o ekologiji, arhitekturi, fasadama, da svaki novi objekat krasi planinu i okruženje, da se u izgradnji koristi što više prirodne svjetlosti i materijala, da ima uređen parking, svaka zgrada garažu, umjesto kamena drvo, da objekti nemaju mnogo spratova, da su rađeni u planinskom stilu…

„Neophodna nam je i proširena, funkcionalna ambulanta koja podmiruje potrebe jednog ovakvog ski-centra, trotoari, kamp za djecu sa pristupačnim cijenama, ne višim od pet evra po noćenju. Cilj je da privučemo i zadržimo mlade, da se njihov broj iz godine u godinu povećava“, izjavio je LJevnaić u intervjuu za Srnu.

On smatra da su potrebni šatl busevi koji bi saobraćali po planini i povezivali udaljenije smještajne kapacitete sa centrom, ali i oni što bi vozili na relaciji Sarajevo-Jahorina.

„Zato treba uvesti komunalni red koji sada uopšte ne postoji, počevši od ekoloških kontejnera, preko zbrinjavanja pasa lutalica do postavljanja dovoljnog broja kanti za smeće. Sve to može biti ukras Jahorine, naše zelene oaze, koju ćemo samo na taj način sačuvati“, poručio je LJevnaić.

LJevnaić je naglasio da bi zato trebalo angažovati najbolje arhitekte, uložiti u izradu plana i propisati pod kojim uslovima može i smije da se gradi.

VLADA SRPSKE JE DALA MNOGO JAHORINI – MORA JOJ SE ODUŽITI ODGOVORNOŠĆU

LJevnaić je istakao da je Vlada Republike Srpske u teškoj situaciji dala Jahorini mnogo, te da joj se mora odužiti odgovornim ponašanjem prema svakom njenom detalju i djeliću.

„Ako nešto ne preduzmemo uništićemo prirodu, a šteta bi bilo izgubiti takav, svjetski poznati i priznati potencijal, zbog nemara, nepažnje i slijepe trke za profitom. Jahorinu treba uzdići još više, na visine kojima pripada i koje je svojom prirodnom raskoši i ljepotom zaslužila još prije Olimpijade, a potom ozbiljnim razvojem dosegla do jednog od najpriznatijih ski-centara u regionu“, istakao je LJevnaić.

On je dodao da nema ništa protiv gradnje, ali što ne bi gradili u budućnosti tako da bude toliko lijepo i bajkovito da odmah dobije zaštitu UNESKO-a i bude najljepša na svijetu.

LJevnaić je izrazio nadu da će neko čuti njegove najdobronamjernije prijedloge, da je neophodno da se nešto hitno preduzme, a cilj treba svima da bude zajednički, kao i odgovornost.

„Siguran sam da možemo da ga dosegnemo, jer je plemenit. Spasimo zajedno Jahorinu“, poručio je LJevnaić.

GONDOLA PALE-JAHORINA OMOGUĆILA BI BROJNE OLAKŠICE STANOVNICIMA PALA

LJevnaić je rekao da građani Pala zaslužuju da imaju gondolu do Jahorine, čime bi imali mnoge olakšice.

„Jedno od rješenja za rasterećenje Jahorine od prekomernog broja gostiju i stopiranje masovne izgradnje je planirani projekat gondole koja bi povezivala opštinu Pale sa Jahorinom. Na taj način građanima Pala bio bi znatno olakšan pristup Jahorini, a oni zaslužuju takav kapitalni infrastrukturni projekat“, ocijenio je LJevnaić.

On je naveo da bi ova lokalna zajednica još više oživjela zahvaljujući prihodu koji bi bio ostvaren noćenjima i vanpansionskom potrošnjom velikog broja turista smještenih u Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
6 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Samo da nije kasno za uspostavu komunalnog reda i za propise vezano za uslove gradnje. Neplanska gradnja je na završetku, lokacija više praznih nema, jedino ako se nastavi dalja neplanska i divlja siječa ono malo šume što je ostalo. Biće u skladu sa onom starom poslovicom „koje jamio, jamio je“.

Oooooo, pa zar nije ON „kum“ svega onogo što se dešava na Jahorini, a sad kao spašava situaciju! Da nije tužno bilo bi možda i smješno.

Kakva je ovo slika hahahahahaah

Gledao si film titanik? E to… Raširenih ruku na „nosu“ nečega u šta si ubjeđen da je veliko, jako, neuništivo, a svi znam kako na žalost završi sve to.

osvojio jahorinu valjda sta li

Prvo neka on uvede red oko svoje vile koju gradi u Vrhpraci. Razrovljeno na sve strane, smece na sve strane, istresa zemlju gdje mu odgovara, kamioni su od ono malo asfalta sto je ostalo napravili seosku kaldrmu.