Ljeto na Jahorini

0

Na Jahorini ima turista, a tokom ljeta na ovoj planini radi većina objekata koji pružaju usluge posjetiocima, rekao je Srni stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo Predrag Lopatić. Lopatić je rekao da je na Hreši prije mjesec dana zaživjela prva faza etno-sela i nove ugostiteljsko-turističke ponude, uključujući i proizvodnju organske hrane.

„Turista i prolaznika na Jahorini ima. Sve je više onih koji voze planinsko biciklo, zatim moto kros, skuter, a tu su i šetači koji beru šumske plodove i ljekovito bilje kojih na Jahorini, Trebeviću i Romaniji ima zaista mnogo“, rekao je Lopatić.

On je napomenuo da planinari intenzivno rade i da su četiri romanijske i jahorinske staze markirane ili je skoro završena markacija, te da su te staze bezbjedne i ugodne za planinare, najviše zahvaljujući članovima planinarskog društva “Javorina“ i “Romanija“.

Govoreći o posjećenosti Jahorine u prvoj polovini godine, on je podsjetio da se na ovoj planini tradicionalno deveti put održava Košarkaški kamp “Tri poena“, te da su završene škole fudbala u organizaciji Danske, kao i fudbalskih klubova “Crvena zvezda“ i “Partizan“ iz Beograda kroz koje je prošlo nekoliko stotina dječaka.

„Nekoliko sportskih ekipa je bilo na pripremama na Jahorini. Nažalost, nedostatak sportske dvorane jedan je od razloga što na toj planini nema mnogo više sportista, odnosno kvalitetnih sportskih ekipa“, naglasio je Lopatić.

Osim sportskih događaja, on je ocijenio da su “Likovna kolonija Pale“ i “Art simpozijum Jahorina“ kulturni događaji koji su obilježili ovo ljeto.

Lopatić je istakao da je, prema evidencijama, na područiju grada Istočno Sarajevo broj noćenja i broj dolazaka manji u odnosu na prošlu godinu za oko deset odsto ili 31 787 noćenja.

On je najavio promotivne aktivnosti i učešće Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo na sajmovima turizma na jesen u Novom Sadu, Banjaluci i krajem godine zimskom sajmu turizma u Beogradu.

(www.palelive.com / Srna / foto: Boris Blagojević)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare