Ljetna škola inkluzije – Sokolac je pravi domaćin

0

SOKOLAC – Već četvrtu nedjelju u prostoru Osnovne škole „Sokolac“ traje „Ljetna škole inluzije“, kroz koju će, do polovine avgusta, proći blizu 150-oro djece sa posebnim potrebama iz Pala, Sokoca, Višegrada, Čajniča, Rudog, Foče, Gacka, Bileće, Trebinja, Nevesinja i Ljubinja. Riječ je veoma značajnom projektu za područje opštine Sokolac, Republike Srpske i BiH.

Prema riječima koordinarora projekta Dragana Zoranovića iz Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama „Podrška“ iz Sokoca, još u toku 2008. godine rodila se ideja o izradi projekta koji se sada realizuje.

U 2011. godini naše Udruženje je podnijelo aplikaciju za projekat. Od tada teče odobrenje, a u decembru 2012. godine potpisan je ugovor o realizaciji projekta. Udruženje „Podrška“ je glavni partner u ovom projektu u BiH. Radi se o IPA projektima sa Crnom Gorom. U predviđenim aktivnostima učestvuje i Savez mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske, kaže Zoranović.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta je značajna za područje opštine Sokolac, jer je sasvim jasno da postoji spremnost da se implementiraju i najozbiljniji projekti koji se finansiraju od od strane međunarodnih organizacija.

Veoma je važno istaći da imamo snažnu podršku opštine Sokolac, cijele lokalne zajednice. Tu mislim i na Dom zdravlja, Stanicu policije, Osnovnu školu, čija je podrška veoma važna za ono što će se raditi u toku šest sedmica koliko će trajati Ljetna škola inkluzije. Naše Udruženje je, iako radi od 2007. godine, postalo lider nevladinog sektora na području opštine Sokolac.

Imamo već tridesetak implementiranih važnih projekata koji su namijenjeni djeci sa posebnim potrebama. Naravno, ima i drugih projekata. Kada smo razvijali ideje i radili na pripremi ovog što sada radimo, imali smo u planu da obuhvatimo djecu sa posebnim potrebama iz istočnog dijela Republike Srpske, jer ovakvih i sličnih projekata na ovom području skoro i da nema, ističe Zoranović.

Kako kaže on, nosilac cjelokupnog projekta je Razvojna agencija ACED iz Banjaluke.

Da bi se učestvovalo u jednom ovakvom projektu Evropske unije, mora se imati ogromno iskustvo u izradi projekata. Kada smo mi, u ime Udruženja, podnosili aplikaciju tog iskustva nismo imali. Odlučio sam tada da nosilac tih aktivnosti bude ACED iz Banjaluke, agencija koja je do sada implementirala preko 30 projekata Evropske komisije. Našoj lokalnoj zajednici je potreban jedan takav partner na izradi projekata, ali i mi moramo raditi na pripremi kadrova koji će moći da odgovore ovakvim obavezama. U opštini Sokolac, što je veoma važno, u posljednje vrijeme preduzimaju se ti koraci, naglašava Zoranović.

Sekretar Saveza mentalno nedovljno razvijenih lica Republike Srpske Gospava Rađen Radić, u radu škole učestvuje kao trener. Oduševljena je onim što je Sokolac pružio djeci sa posebnim potrebama.

Naš Savez, krovna organizacija u Srpskoj, koja u svom sastavu ima 28 lokalnih organizacija sa 3.229 korisnika, jedan je od partnera u okviru ovog projekta. Sinhonizovano smo radili na pripremi projekta. Organizacija je ovdje za svaku pohvalu. Jako je bitno da je lokalna zajednica pružila maksimalnu podrušku ovdašnjem Udruženju „Podrška“, kao i našim korisnicima ne samo iz opštine Sokolac već iz desetak opština iz Republike Srpske, što je u današnje vrijeme rijetkost. Raduje me kompletna aktivnost lokalne zajednice. Škola je sređena. Hvala direkotirici škole što je bila predusretljiva i sarađivala sa nama. Sve što se dešava ovdje govori da komplaten tim dobro radi svoj posao, ističe Rađen Radić.

Kako kaže ona, u izradi planova i programa Ljetne škole inkluzije, uzeo se u obzir ljetni raspust, vrijeme kada djeca nemaju obaveza.

U okviru tima, prilikom pravljenja planova i programa, vodilo se raučna da to budu interaktivne radionice sa fokusom na inkluzivni segment. Jako je bilo teško prilagoditi radionice koje će biti prikladne različitom uzrastu, jer u okviru škole imate djecu trećeg, četvrtog razreda, ali i one uzrasta od 15 do 16 godina. Valjalo je sve to prilagoditi djeci sa posebnim potrebama, ali i njihovim drugarima koji nemaju problema u psiho-fizičkom razvoju. Osmislili smo module koji će, u suštini, naučiti i jedne i druge sličnostima i različitostima onih koji su tu, sa kojima se druže, a da im to ne bude opterećenje, da svi imaju aktivnu ulogu i da budu podrška jedni drugima, kaže Rađen radić.

Prema njenim riječima, moduli su preporučeni od Evropske unije. To je inerkulturalna razmjena u smislu da se upoznaju različitosti, počev od sredine u kojoj djeca žive pa do ljudskih navika. Kroz školu će se djeca upoznati o svemu što je važno za Evropsku uniju, koje su prednosti bescarinske zone, jedne valute i slično.

Govorimo djeci o flori i fauni ovog romanijskog kraja, brdsko-planinskog područja, o drugarstvu, važnosti inkluzije, o svemu što je bitno u vremenu kada dijete razvija svoju ličnost… Tu su saobraćajna kultura, orijentacija u prirodi, igre zabavnog karaktera, izleti u prirodu… Svi moduli, za svih šest smjena, prilagođerni su djeci, njihovim specifičnostima. Omogućava se sloboda svakom pojedincu da da svoj doprinos onoliko koliko hoće, može i želi u datom momentu, reče nam Rađen Radić.

Onim što se dešava u okviru Ljetnje škole inkluzije zadovoljan je i predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala Milenko Vujinović.

Oduševili su me sportski treni oko ovog objekta gdje boravimo. To je nešto fantastično i svaka sredina bi trebalo da ima ovakve sportske sadržaje. Djeca iz našeg udruženja, a ima ih dvadesetoro, su srećna, što se može vidjeti na njihovim licima. O tome, putem telefona, govore i svojim roditeljima. Sokolac je pravi domaćin. Reakcije su pozitivne, kaže Vujinović.

Predsjednica Uruženja“ Podrška“ iz Sokoca Snežana Bašević, ističe da djeca imaju u potpunosti ispunjen dan i da u radionicama mogu mnogo toga da nauče.

U toku sedmice djeca učestvuju na 15 radionica i u brojnim drugim aktivnostima, a trudimo se da su djeca što više u prirodi. Ipak, najvažniji cilj ove škole je da se djeca socijalizuju, da se djeca sa poteškoćama u razvoju i zdrava djeca upoznaju, da se druže i uživaju u boravku u Sokocu.

Predsjednik udruženja hendikepiranih osoba „Želje“ iz Višegrada, Slađana Stamenković kaže da su članovi ovog udruženja boravili u sličnoj školi, te da su imali priliku da vide da djeca u novoj sredini, sa novim drugarima stiču nova znanja i kući se vraćaju srećna i zadovoljna, bogatija za nova prijateljstva.

Milena Kujundžić, predsjednik udruženja „Nada“ iz Rudog smatra da su druženja ovakve vrste jako pozitivni primjeri, koji dobro utiču na djecu, vaspitače i okolinu.

Djeca su danas izložena mnogim stresnim situacijama, teškim ekonomskim prilikama, problemima, pa će im dobro doći opuštanje. Ova škola je u mirnom mjestu, u netaknutoj prirodi, djeca su zadovoljna, radosna i samo je bitno da njima bude lijepo. Inkluzija je veoma bitna, jer kada okupimo na jednom mjestu djecu sa poteškoćama sa djecom bez problema u razvoju ne vidimo veliku razliku između njih, a i sama djeca lako prihvataju jedni druge, jer sva djeca su ista, jednako se vole, druže, igraju se i aktivno učestvuju u radionicama. U društvu se djeca sa poteškoćama mnogo više trude da nauče i veliko je zadovoljstvo svih nas kad ih vidimo skupa, kaže Kujundžić, dodavši da je najbitnije da se djeca socijalizuju i druže.

Realizacija pomenutog projkta će koštati 60.000 evra. Evropska komisija u finansiranju učestvuje sa 85 odsto sredstava, a preostalih 15 procenata obezbijediće opština Sokolac.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare