Ljepša strana terapije

0

SOKOLAC – Kroz Radno-okupacionu terapiju Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac svakodnevno prođe pedesetak pacijenata, uključenih u stvaralačke aktivnosti po svom izboru, dopunjujući tako terapiju lijekovima, uz pomoć terapeuta.

Specijalni pedagog defektolog Bojan Đerić, koji zajedno sa još četiri koleginice sličnih struka radi u ovoj službi, ističe za Srnu da Radno-okupaciona terapija sprovodi aktivnosti iz oblasti grupne, radne i okupacione terapije.

Uključena je i rekreativna i art terapija u ovoj bolnici, koja se, kroz rad šest odjeljenja, bavi liječenjem, rehabilitacijom i resocijalizacijom pacijenata sa aktunim i hroničnim bolestima.

„Liječenje koje ovdje započinje, uglavnom medikamentoznom terapijom, nastavlja se tako što se na najrazličitije načine pacijenti angažuju u okviru radno-okupacione terapije.

Rad je koristan lijek i ova vrsta liječenja ide rame uz rame sa medikamentoznom terapijom, jer je svaki od ovih pacijenata priča za sebe i svako od njih u sebi nosi dar za neki stvralački rad“, navodi Đerić.

Terapeuti u ovoj bolnici najbolje znaju koliko je ova vrsta terapije korisna i važna, jer odavde odlaze pacijenti spemni da se potpuno resocijalizuju i na određene načine uključe u kućne tokove kada se vrate porodici.

Zaposleni u Radno-okupacionoj terapiji trude se da uvaže princip dobrovoljnosti, pogotovo ako je ličnost sa dugogodišnjim poremećajem bila ugrožena, i da pacijenta „uvuku u stvaralački rad“, koji doprinosi osamostaljivanju.

„Ovdje se pacijent, zavisno od afiniteta, sposobnosti i onoga čime se bavio ranije, opredjeljuje za art terapiju, rad u stolarskoj radionici naše bolnice ili za aktivnosti napolju u plasteniku i vrtu koji imamo.

Sve vidove pomoći pacijenti u tom trenutku dobiju od zaposlenog medicinskog osoblja u Radno-okupacionoj terapiji“, ističe Đerić.

Pacijenti za svoj rad dobijaju određenu mjesečnu nagradu, što je, prema riječima terapeuta, dobra vrsta motivacije da se uključe u aktivnosti.

Đerić kaže da se dio tih sredstava obezbijedi i prihodom sa prodajnih izložbi, a drugi dio se koristi za nabavku materijala potrebnog da pacijenti u dogovoru sa terapeutom ostvare svoje ideje kod izrade različitih predmeta ručne radinosti.

„Rado se odazivamo na izložbe ručnih radova, jer vrijedne ruke naših pacijenata proizvedu mnogo toga, što javnosti na drugi način ne možemo prezentovati“, ističe terapeut Đerić za Srnu.

U Radno-okupacinoj terapiji tvrde da u njihovoj kreativnoj radionici nastaju divni odjevni pleteni i ukrasni predmeti, u art radionici nastaju umjetničke slike i crteži, a u maloj stolarskoj radionici rezbarenjem i duborezom korisni predmeti od drveta.

Terapeut Đerić kao jedan od primjera navodi izradu fontane u krugu Radno-okupacione terapije i česme koju je tokom boravka u bolnici napravio pacijent bivši liječeni alkoholičar, inače, dobar zidar.

„Dva puta godišnje za naše pacijente organizujemo jednodnevne terapijske izlete, a jedan od najboljih nedavno smo organizovali i posjetili seosko domaćinstvo Brkić u Zilični, kod Rogatice, gdje je putovalo 50 pacijenata, zahvaljujući donatorima“, napominje Đerić.

Pacijent Gaga /terapeuti ne žele da budu pominjana imena i prezimena pacijenata/ našla se u ovoj bolnici prije dva mjeseca, nakon jedne razmirice zbog mobinga na poslu, i oduševila terapeute slikanjem.

Ona se nada brzom oporavku, ali i raduje je što je u tom okruženju probudila u sebi želju za slikanjem.

„Zadovoljna sam, jer sam do sada slikala samo za sebe, a sad je ovo predivna atmosfera u kojoj možemo da se otvorimo, da izmišljamo šta želimo da radimo“, kaže Gaga.

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac Biljana Renovica napominje da je jedan broj zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi prošao edukaciju u organizaciji Asocijacije „Iks ipsilon“ /XY/, da su stekli nove vještine i znanja i da će uskoro biti aktivno raspoređeni u Radno-okupacionoj terapiji.

Ona je podsjetila da je prošle godine „Iks ipsilon“ donirao izuzetnu opremu za rad sa pacijentima, i da je svaka donacija za aktivnosti Radno-okupacione terapije u ovoj ustanovi dobrodošla.

Renovica podsjeća da je Psihijatrijska bolnica na Sokocu počela da radi prije 57 godina i da je njen kapacitet 200 kreveta. Na šest odjeljenja ove ustanove liječe se pacijenti iz svih krajeva BiH.

(www.palelive.com / Srna / Dobrila Abazović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare