Ljekovito i aromatično bilje – veliki potencijal Srpske

0

BANJALUKA – LJekovito i aromatično bilje je veliki potencijal Republike Srpske i razvojna šansa i to treba iskoristiti, rečeno je danas na stručnoj edukaciji održanoj u Driniću.

Organizator obuke je Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci, koji je ujedno i koordinator projekta, a učesnik je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, kao partner u obuci.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je Srni da su saradnju inicirali Šumarski i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Ona je dodala da je ovo prvi konkretan korak, odnosno edukacija inženjera šumarstva, studenata ova dva fakulteta koja je održana u Šumskom gazdinstvu „Oštrelj“ Drinić.

„Edukacija je okupila oko 50 učesnika iz šumskih gazdinstava iz zapadnog dijela Srpske, koji su zaduženi za oblast sakupljanja i tretmana ljekovitog i aromatičnog bilja“, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, radionica je koncipirana tako da su predavači bili sa Šumarskog i Medicinskog fakulteta gdje je posebno elaborisan problem sakupljanja i tretmana ljekovitog bilja, medicinski i fitoterapeutski učinak na zdravlje ljudi i mogućnost plasmana na tržište.

„Ovo je samo jedna u nizu radionica koje će se održati u narednom periodu jer ono što nam predstoji je edukacija u ŠG `Romanija` Sokolac i `Maglić` Foča i to će biti samo početni iskorak u oblasti ostalih šumskih proizvoda, gdje je poseban akcenat stavljen na proizvodnju eteričnih ulja, u čemu će nam biti ključna pomoć Medicinskog fakuteta“, navela je Solomunova.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naglasio je da putem serije predavanja žele da skrenu pažnju javnosti na značaj šumskih proizvoda koji mogu biti važan izvozni potencijal.

Škrbić je naveo podatak Spoljnotrgovinske komore BiH da se iz BiH ukupno izveze oko 40 miliona KM šumskih proizvoda, bilo da je riječ o gljivama, aromatičnom bilju, šumskim plodovima i slično.

„Nažalost, 16 miliona KM vrijednosti svih šumskih proizvoda se uvozi, pa je ukupan obim uvoza i izvoza blizu 60 miliona KM. Od toga 50 odsto otpada na gljive kao proizvod koji se najviše prikuplja, ubire i koji se kao takav prodaje“, rekao je Škrbić Srni.

On kaže da na ljekovito bilje i eterična ulja otpada po 15 odsto, te dodaje da ako se to pretvori u brojke, onda se dolazi do računice da je 2017. godine blizu 10 miliona KM bila vrijednost izvoza samo eteričnih ulja.

„To osciluje iz godine u godinu, zavisno od ponude i potražnje, ali poenta je da imamo ogromne resurse koji se mogu iskoristiti kako bi postigli višestruke ciljeve – privredni rast, razvoj, dodatno zapošljavanje i privatnog sektora, ali i značajan angažman šumskih gazdinstava koji mogu imati izlaznu strategiju, jer pored oblovine, šumski plodovi mogu biti i te kako velika vrijednost i gdje možemo tražiti značajan potencijal“, naveo je Škrbić.

On je naglasio da eterična ulja i biljne vrste mogu da pomognu i u drugim sektorima kao što su kozmetologija, rehabilitacija.

„Posebno mogu da pomognu u medicini jer su ovo biljne vrste za koje je već vijekovima poznato da imaju značajno dejstvo u različitim vrstama terapija od kardiovaskularnih, respiratornih oboljenja, kožnih oboljenja, tumora…“, naveo je Škrbić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare