Linta: Podrška Rezoluciji o stradanju srpskog naroda u Srebrenici

0

BEOGRAD – Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku Skupštine opštine Srebrenica da usvoji Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i da osudi sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Linta je naglasio da je cilj te rezolucije da se domaća i međunarodna javnost upozna o nepobitnoj istini o velikim stradanjima Srba u dva svjetska rata i u građanskom ratu devedesetih godina prošlog vijeka bez namjere da umanjuje žrtve drugih naroda.

On je naglasio i da je potrebno da Srbija pokrene snažnu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i devedesetih godina prošlog vijeka, kao i istinu o karakteru ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Linta je naveo da je potrebno osnovati memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH i memorijalni centar srpskih žrtava devedesetih godina, kao i da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

On je ukazao da je očigledno da postoji dugoročni plan da zločin nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici zasjeni i gurne potpuno u stranu počinjeni genocid nad Srbima NDH i brutalne zločine nad Srbima 1992-1995. godine u Podrinju i istočnoj Bosni.

„Riječ je o politici dvostrukih standarda pojedinih zapadnih centara moći koji uporno ponavljaju najbezočniju laž o Srbima kao agresorima i zločincima, koji su čak počinili genocid, i Bošnjacima kao oslobodiocima i žrtvama“, napominje Linta.

On je naveo da je srpski narod doživio nezapamćen genocid u Drugom svjetskom ratu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska, saopšteno je iz Informativne službe Saveza Srba iz regiona.

„Stradanje srpskog naroda u srebreničkom kraju počinje već uoči Vidovdana 1941. godine kada su masovno hapšeni i ubijani istaknuti Srbi. Brojne činjenice pokazuju da su Hrvati i muslimani, koji su bili pripadnici Oružanih snaga NDH, imali namjeru da unište srpsko stanovništvo i zatru svaki trag postojanja Srba. Posebno se izdvajaju monstruozni zločini Crne legije 1942. i 1943. godine jer je veliki broj srpskih civila ubijen hladnim oružjem“, podsjeća Linta.

Srebrenička Skupština opštine juče je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.

(www.palelive.com / Srna / Foto: TANJUG)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare