Likovni omaž srpskom vojniku iz velikog rata

0

FOČA – U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža “Vijek od kraja Velikog rata” akademskog slikara iz Rogatice Danijele Novaković.
Na 14 akrilika na platnu, akvarela, pastela i crteža ugljenom prikazani su likovi srpskih ratnika, borbe na frontu, narod u zbjegu, ulazak srpske vojske u Rogaticu, opijelo u Dobrunu, portreti Gavrila Principa i zaboravljene srpske heroine Višnje Mosić iz Višegrada.

Na sinoćnjem otvaranju izložbe Novakovićeva je napomenula da su djela nastala na osnovu poznatih fotografija i druge muzejske građe, te da je na ovaj način željela da obilježi vijek od završetka Prvog svjetskog rata.

“Motivi fotografija koje sam izabrala pretežno su sa našeg kraja od Dobruna do Romanije i Glasinca. Portertom heroine Višnje, koja je prošla golgotu mladobosanaca nakon sarajevskog atentata, željela sam da ukažem i na ulogu i mjesto žene u ratu”, kaže Novakovićeva.

Slike i crteži odišu posebnom emocijom, a Novakovićeva navodi da je za nju bilo veoma potresno slikati veliko srpsko stradanje.

“Sve sam to morala u sebi da proživim i uradila sam onoliko koliko sam mogla emocionalno da se izrazim”, kaže autorka.

Fočanski slikar Radmil Kovačević istakao je na otvaranju izložbe da je Novakovićeva izrazila dosta ekspresije, svojih osjećanja i nemira.

“Slike pričaju o potresnim događajima iz Velikog rata i izražavaju ih likovnim jezikom uvjerljivije nego fotografija”, rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac rekla je da su rado prihvatili ideju slikarke iz Rogatice, koja je odskoro član fočanskog Udruženja likovnih umjetnika “Ton”, da se predstavi publici u Foči.

“Kako je upravo sto godina od kraja Prvog svjetskog rata, odlučili smo da ovom izložbom završimo aktivnosti koje smo realizovali u galeriji našeg muzeja tokom ove godine”, rekla je Kunarac.

Izložba “Vijek od kraja Velikog rata” biće otvorena 20 dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments