Lice iza objektiva

0

Naša sugrađanka, Jelena Andrić, bavi se amaterskom fotografijom. Ovu ljubav otkrila je sasvim slučajno, kada je na poklon dobila digitalni fotoaparat. Počela je da fotografiše spontano, i ne sluteći koliko će joj ovaj hobi ispunjavati vrijeme.

Jelena je rođena 19.12.1985. godine. U Palama je završila osnovnu i srednju školu, a trenutno je četvrta godina na Filozofskom fakultetu, odsjek filozofija. Fotografija svakao ima primat, ali zanima je i moda, pa samostalno uči da šije, kroji, šminka.

“Fotoaparat uvijek nosim sa sobom, kako bih zabilježila sve što mi se učini zanimljivim. Svijet oko mene me inspiriše. Izvori su brojni i nepresušni – priroda, ljudi, etnomotivi, vremenske pojave. Na mojim fotografijama najčešće se pojavljuju motivi iz prirode. Po mom mišljenju, najteže je fotografisati ljude, “uhvatiti” spontane momenate njihove sreće, ljutnje, tuge, zamišljenosti. Djecu je najlakše fotografisati jer daju najiskreniju emociju”, navodi Jelena.

Dok ovaj hobi ne preraste na viši nivo profesionalnosti, Jelena koristi digitalni aparat, ali zato neke nedostatke fotografija uređuje programom kojim naglašava kontraste boja. Informacije o fotografijama najčešće nalazi pretražujući internet.

“Smatram da fotografija nije samo “škljocanje”  aparatom, kako neki smatraju, već da je to umjetnost. Treba uložiti dosta vremena i truda da bi se neko nazvao fotografom. Za dobru fotografiju potrebno je “uhvatiti” pravi trenutak, a ja sam jako srećna kada mi se učini da sam uspjela u tome.”

Ova malda dama do sada nije izlagala niti promovisala svoje fotografije, osim na društvenoj mreži Fejsbuk. Na taj način dobija povratne informacije o svojim djelima, i trudi se da prihvati i uvaži sve kritike. “Samostalna izložba je moja velika želja. Nadam se da ću uspjeti i da je ostvarim. Voljela bih da što veći broj ljudi vidi moj rad i da svoj sud o tome. Za to su potrebna određena sredstva, ali neću odustati od ove ideje.”

Trenutno nema kurseva ili obuka koje imaju za temu fotografiju. To predstavlja nedostatak, ali ne i prepreku za ovaj hobi. “Želim da ovo preraste u ozbiljan rad i svjesna sam da to zahtijeva mnogo truda i uloženih novčanih sredstava. Nije isključena mogućnost ni da ovo postane moja profesija, jer namjeravam da se ovim bavim i u budućnosti”, zaključuje Andrićeva.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jelena-andric/] width=[54] height=[50] title=[Jelena Andrić fotografije] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Jelenin rad i više fotografija možete pogledati ovdje.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments