Lepir: Obezbijediti podršku socijalnim programima

0

ZVORNIK – Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske LJubo Lepir rekao je danas u Zvorniku će predstavnici Ministarstva sagledati situaciju i obezbijediti podršku socijalnim programima, zavisno od mogućnosti i stepena saniranja štete nanesene poplavama.

Lepir je rekao da je svrha njegove posjete Centru za socijalni rad utvrđivanje reagovanja sistema socijalne zaštite na terenu i zadataka za naredni period u kojem će biti povećan broj korisnika usljed poplava.

Istakavši da je juče posjetio šest centara za socijalni rad, Lepir je za Srnu rekao da je situacija dosta teška.

„Došlo je do povećanja broja lica koja su u stanju socijalne potrebe nakon poplava. Centri snimaju stanje na terenu, prave prioritetne grupe i određenu socijalnu kartu za opštine. Kad to završe, imaćemo konkretne pokazatelje“, naveo je Lepir.

On je naveo da će, s druge strane, u narednom periodu biti veliki pritisak upravo na institucije socijalne zaštite i socijalnog staranja, a centri za socijalni rad, nažalost, nemaju dovoljno kapaciteta da iznesu težinu problema koji slijede.

„Centri su veoma siromašni, kako kadrovski tako i materijalno. Veoma je bitno odrediti prioritete, a svakako da su to domaćinstva koja se nemaju gdje vratiti, niti imaju sredstva da sami sebi obezbijede normalno stanovanje“, rekao je Lepir.

On je istakao da je preporuka iz resornog ministarstva lokalnim zajednicama da se sistem socijalne zaštite stavi u prioritet, kako isplata sredstava, tako i organizacija poslova.

„Dakle, pred nama je duži period zbrinjavanja korisnika, jer zima brzo dolazi i nivoi lokalne zajednice i Republike moraju prioritetno usmjeriti podršku onima koji su u najtežem položaju“, kaže Lepir.

Lepir je navepo da je zadatak centara za socijalni rad da kreiraju te programe i definišu proritete u svojim lokalnim zajednicama.

U zvorničkoj opštini isplata socijalnih davanja kasni jedan mjesec, pa je Lepir naglasio da to mora biti prioritet.

Direktor zvorničkog Centra za socijalni rad Vukašin Nikolić rekao je da na evidenciji ovog centra imaju 172 korisnika stalne materijalne novčane pomoći i 490 korisnika tuđe njege i pomoći, dok se na terenu još snima stanje u ovoj oblasti nakon poplava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare