Laketić: Potpuna stabilnost poslovanja “Šuma Srpske” tokom godine

0

SOKOLAC – Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Radenko Laketić rekao je da će ovo preduzeće, zadržavanjem postignutog trenda i primjenom mjera, uspostaviti potpunu stabilnosti poslovanja u ovoj godini, kroz finansijsku disciplinu, poboljšanje likvidnosti i potpuno sustizanje izmirenja obaveza.

Laketić je najavio da će težište aktivnosti biti na uspostavljanju potpune stabilnosti poslovanja, i to kroz finansijsku disciplinu, poboljšanje likvidnosti i potpuno izmirenje obaveza.

“Upotpunićemo proces kontejnerske proizvodnje sadnica nabavkom nove linije, a s ciljem proizvodnje sadnica otpornijih na klimatske promjene. Izradom GIS katastra šumskih puteva i master plana stvorićemo osnov za kvalitetnije planove i obezbjeđivanje finasijskih sredstava za gradnju puteva, a biće nastavljene i aktivnosti na održavanju usklađenosti sa međunarodnim standardima za gazdovanje šumama”, precizirao je Laketić.

Aktivnosti će, kaže on, biti usmjerene i na unapređenje praćenja proizvodnje korišćenjem savremenih tehnologija, izradi novog Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, optimiziranju broja radnika, pružanja mogućnosti profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri, što će dodatno unaprijediti rad zaposlenih.

On je dodao da su s ciljem dobrog starta u poslovnoj 2014. godini, krajem decembra prošle godine potpisani godišnji ugovori o isporuci šumskih drvnih sortimenata sa drvoprerađivačima, a privode se kraju i tenderi za izbor izvođača radova u šumarstvu.

“Javno preduzeće šumarstva ‘Šume Republike Srpske’ u 2013. godini izvršilo je sječu u obimu 1,88 miliona metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, a realizaciju u obimu 1,85 miliona metara kubnih šumskih drvnih sortimenata.

U 2013. sječa je izvršena sa 99,4 odsto od planirane, a otprema sa 97,5 odsto, čime je premašen prošlogodišnji obim proizvodnje. Procenti ostvarenja sječe i otpreme bi dostigli i 100 odsto izvršenja da potražnja za šumskim drvnim sortimentima u prvoj polovini poslovne godine nije bilo u znatnom padu, tako da je i aktivnost sječe morala biti povremeno obustavljana”, objasnio je Laketić.

Prema njegovim riječima, vrijednost realizacije u 2013. godini iznosi 153,8 miliona KM, što je za 12,7 miliona KM više od ostvarene u istom periodu prošle godine.

“Ostvarenjem vrijednosti realizacije od 153,8 KM, premašena je planirana vrijednost realizacije za 0,9 miliona KM, a to je ujedno i maksimalno ostvarena godišnja vrijednost realizacije od osnivanja ovog preduzeća do danas. Do sada je najveća realizacija bila ostvarena u 2011. godini, u iznosu od 149,1 milion KM, a ovogodišnja je za 4,6 miliona KM veća, sa fizičkim obimom otpreme manjim za 60 hiljada metara kubnih”, naveo je Laketić.

On je naglasio da je sve navedeno rezultat veće discipline u proizvodnji, čime je ostvarena bolja sortimentna struktura, odnosno ostvarena je godišnja najveća prosječna cijena od osnivanja “Šuma Republike Srpske”.

“Kao rezultat aktivnog provođenja mjera iz Programa konsolidacije preduzeća, a u skladu sa navedenim povećanjem prihoda i smanjenjem troškova, preduzeće je 2013. godinu završilo sa dobiti više od pet miliona KM, a precizne finansijske pokazatelje imaćemo do kraja ovog mjeseca do kada je rok za predaju završnog računa”, istakao je Laketić.

Ovi rezultati su još značajniji ako se ima u vidu da je zadržan postojeći broj radnika od oko 4.460 i postignuta redovna isplata plata, što najvećeg poslodavca u Republici Srpskoj određuje i kao važan socijalni faktor.

Laketić kaže da je u 2013. godini prisutan konstantan trend poboljšanja poslovanja preduzeća tokom cijele godine. Postoji još prostora za poboljšanja poslovnog rezultata, ali zbog nagomilanih problema iz ranijeg perioda potreban je značajan period da se poslovanje “Šuma Republike Srpske” dovede u stanje potpune konsolidacije.

“Trenutno smo u fazi izrade godišnjih finansijskih izvještaja, ali realno očekujemo dobit veću od iskazane na dan 30. novembra, dakle, veću od pet miliona KM”, naglašava Laketić.

Osim ostvarenja pozitivnih rezultata u poslovanju, prioritet u radu “Šuma Republike Srpske” jeste i da se sačuva i unaprijedi stanje šuma kao jednog od najvećih resursa Republike Srpske.

Preduzeće nije po svaku cijenu težilo samo pozitivnom rezultatu, nego je vodilo računa da se jedan od najznačajnijih prirodnih resursa – šuma, sačuva i unaprijedi, a što se vidi i iz dobrog izvršenja aktivnosti na šumskouzgojnim radovima.

Laketić je naglasio da su izmirene dospjele obaveze za lokalne zajednice do 31. decembra 2013. godine. Pored redovnih obaveza iz prošle godine, ističe on, redovno se servisiraju i obaveze iz prethodnog perioda, koje su iznosile oko 7,5 miliona KM, a za koje je sa većinom opština potpisan reprogram.

“Ukupno plaćanje obaveza lokalnim zajednicama iznosi oko 16 miliona KM. Značajno je naglasiti i to da je obaveza za lokalne zajednice u Republici Srpskoj veća nego ista ta obaveza svih šumarstava iz okruženja zajedno /Srbija, Hrvatska i Federacija BiH/. Ova obaveza do 2006. godine bila je ispod sedam miliona KM godišnje, do 2008. godine do 11 miliona KM, a sada je to oko 14,5 miliona KM godišnje”, naglasio je Laketić.

Govoreći o dugu “Šuma” prema Poreskoj upravi Republike Srpske, Laketić navodi da se već neko vrijeme o tome mogu da čuju razne spekulacije.

“Iznos za koji se terete ‘Šume’ se tretira kao dug, ali je taj novac zapravo uložen u biološke investicije, u skladu sa propisanom namjenom no Zakonu o šumama. ‘Šume’ su po zakonu iz 2008. godine imale obavezu da uplaćuju u budžet deset odsto od vrijednosti prodatih sortimenata na panju, da bi se poslije toga kompletan iznos vraćao ‘Šumama’ za biološke investicije. Međutim, ‘Šume’ taj iznos nisu uplaćivale u budžet, već su ga ulagale direktno u biološke investicije”, objasnio je Laketić.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments