L.A. Cost Sokolac počeo isporuku rezane građe za Italiju

0

SOKOLAC – Prvi kontingent od 88 metara kubnih rezane građe, krenuo je juče iz kruga firme d.o.o. L.A. Cost iz Sokoca, za italijansko tržište.

Ovaj proces biće nastavljen i u narednim mjesecima ukoliko „Šume RS“ budu redovno isporučivale trupce ovom pogonu, a sudeći prema postignutom dogovoru, između uprave Javnog preduzeća šumarstva i menadžmenta ove italijanske firme, u prisustvu ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića, posao će teći prema planu.

– Ovo je samo dio ugovorene količine od 1.200 metara kubnih rezane građe za izvoz na italijansko tržište, prema dogovorenom roku od 45 dana. Trenutno radimo sa 24 radnika, a ukoliko se proces bude odvijao bez problema, prema planu i postignutom dogovoru, uz redovnu isporuku sirovine, možemo reći da će posla biti za još pet/šest radnika, u skladu sa potpisanom ugovorom sa italijanskom firmom, kaže izvršni direktor za proizvodnju u d.o.o L.A. Cost Sokolac Petko Vukojičić.

U prisustvu predstavnika Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, direktor d.o.o. L.A. Cost Sokolac Marko Toneli (Marco Tonello) dogovorio je, minulog petka, sa Upravom JPŠ „Šume RS“ da isporuka trupaca za ovo preduzeće teče kontinuirano u količini od 2.500 metara kubnih mjesečno, kako se proces proizvodnje rezane građe ne bi prekidao i kako bi planirana količina bila redovno isporučena za tržište u Italiji.

Plaćanje sirovine obezbijeđeno je otvaranjem akreditiva, tako da sada ostaje samo kvalitetan rad i zalaganje svih zaposlenih, da rezana građa stigne na vrijeme do obezbijeđenog kupca, ističu u d.o.o. L.A. Cost Sokolac, koje je odnedavno počelo sa radom, nakon što je italijanska kompanija „L.A. Cost S.r.l“ iz Peruđe zakupila dio proizvodnog pogona primarne prerade drveta „Nove Romanije“ a.d. Sokolac.

Potsjetimo da je italijanska kompanija iskazala interesovanje za saradnju sa sokolačkim privrednim društvom „Nova Romanija“ još u martu ove godine, ali da je proces obezbjeđenja uslova za početak rada tekao nešto sporije iz više razloga, a prioritetan je bio – osiguranje dovoljno oble građe za preradu. Planirana proizvodnja rezane građe počela je u prvoj polovini avgusta. Za početak rada čekale su se garancije oko obezbjeđenja dovoljnih količina sirovine. U pogonu primarne prerade drveta u krugu Nove Romanije postavljene su linije za prorez i proizvodnju paleta.

U aprilu i maju ove godine sa menadžmentom kompanije L.A Cost iz Peruđe, definisani su uslovi ugovora o kupovini akcija državnog kapitala u privrednom društvu „Nova Romanija“. Kompanija L.A Cost je nakon uspješno počete saradnje sa privrednim društvom Nova Romanija iskazala spremnost da postane strateški partner koji bi kupio akcije državog kapitala, saopšteno je iz ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS .

Inače, riječ je vodećoj italijanskoj kompaniji čiji asortiman proizvoda čine lamele “X-LAM” ukrštene ploče, te drvene montažne komponente za stambene, industrijske i komercijalne potrebe. Proizvodi ove kompanije prepoznatljivi su po visokom kvalitetu koji podrazumijeva korištenje inovativnih tehnoloških rješenja.

Privredno društvo „Nova Romanija“, čiju stečajnu imovinu je kupla Vlada RS početkom 2008. godine za 5. 600.000 KM , te izvršila dodatna ulaganja, nakon nagomilanih problema, prestalo je da radi 13. oktobra 2014. godine uz dugovanja prema 61 radniku i po raznim osnovama od 1,5 milion KM. Resorno ministarstvo još uvijek nije dalo odgovor na pitanje sindikalne organizacije ovog preduzeća, ko će i kada izmiriti zaostale obaveze prema radnicima; osam plata i uplatu radnog staža, kako bi 20 radnika koji su stekli uslove otišlo u penziju.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare