Kupovinom domaćih proizvoda pomoći njihovo brendiranje

0
Kupovinom domaćih proizvoda pomoći njihovo brendiranje

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se kupovinom domaćih proizvoda pomaže njihovo brendiranje, te naglasio da je brendiranje domaće poljoprivredne proizvodnje veoma važno jer u Srpskoj postoje veoma kvalitetni proizvodi, kao što su ajvar, vina, mliječni proizvodi.

Gluhaković je istakao da je potrebno napraviti kvalitetan proizvod, a potrošači će to prepoznati.

On je naveo da proizvođači prvo moraju da se odluče za brendiranje, koje nije jedonostavno i finansijski je zahtjevno, te napomenuo da je potrebno da mnogo toga promijene i u proizvodnji, a onda u pakovanju i marketinškoj prezentaciji.

„Kod nas još ima skeptičnih ljudi koji kažu – `Pa, dobro prodaću ono što mogu, a drugo ćemo vidjeti`“, rekao je Gluhaković novinarima pred početak konferencije „Brendiranje domaćih proizvoda – Naše je bolje“.

On je istakao da se može reći da je u banjskom smislu brend teslićka „Banja Vrućica“, koja je prepoznatljiva u banjskom sektoru u Evropi i koja svaki mjesec bilježi sve veći broj dolazaka kako stranih, tako i domaćih turista.

Gluhaković je podsjetio da Vlada Republike Srpske želi da i Jahorini vrati sjaj iz 1984. godine i čini sve da Olimpijski centar „Jahorina“ postane brend.

„Ovo što mi sada činimo u sferi brendiranja naših proizvoda samo pokazuje da želimo da pomognemo ljudima da se odluče da krenu u savremeni oblik proizvodnje“, naglasio je Gluhaković.

On je kao primjer naveo „Plantago čajeve“ iz Banjaluke koji su samo promjenom pakovanja postigli mnogo i sada se mogu naći u svim marketima.

„To pokazuje da treba samo jedan mali korak da se učini dosta toga“, dodao je Gluhaković.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Dušanka Tegeltija naglasila je da su domaći proizvodi kvalitetniji, njihovom kupovinom jača se pojedinac i društvo, a čuvaju se radna mjesta.

„Naši proizvodi su zaista kvalitetniji i oni prođu sve procedure za izvoz jer se takmičimo sa visokorazvijenim zemljama da bismo mogli izvoziti u Evropu. Mi se trudimo da zadovoljimo sve moguće kriterijume“, rekla je Tegeltija.

Ona je podsjetila da je Hrvatska prije mjesec dana objavila rezultate poređenja proizvoda koji iz NJemačke ulaze u Hrvatsku koji pokazuju da su od 26 ispitanih proizvoda samo četiri imala isti kvalitet i u NJemačkoj i Hrvatskoj.

„Ovi podaci govore da uvozimo sve i svašta i da u BiH šalju proizvode lošijeg kvaliteta. Mi ne dobijemo `Nutelu` u BiH onakvu kakva je u NJemačkoj, niti `Milka` čokoladu, ni hranu za djecu, što je poražavajuće“, ukazala je Tegeltija i dodala da Ministarstvo, u saradnji sa Privrednom komorom, širom Srpske organizuje konferencije o brendiranju i provodi kampanju „Naše je bolje“.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac Jelena Vlačić istakla je da su u Republici Srpskoj trenutno zaštićena samo dva poljoprivredna proizvoda, a to su romanijski skorup i hercegovački med.

Vlačićeva je rekla da je već duže u proceduri brendiranje romanijskog skorupa-kajmaka, a u februaru su dobili rješenje o zaštiti imena i porijekla.

Ona je dodala da Udruženje proizvođača romanijskog skorupa-kajmaka, koje je osnovano 2014. godine, djeluje na području opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica, okuplja 25 članica koje idu na pojedinačno registrovanje u Institutu za intelektualno vlasništvo. Ona je istakla da je sljedeći korak zaštita žiga i usklađivanje legislative.

Nakon konferencije u Kulturnom centru Istočno Sarajevo sedam udruženja sa područja Sarajevsko-romanijske regije predstaviće proizvode iz domaće radinosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare