Kulturni centri odupiru se posljedicama epidemije virusa korona

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kulturni centri na području Istočnog Sarajeva, uprkos teškim uslovima rada u vrijeme epidemije virusa korona, predano rade na održavanju svojih objekata, ne zanemarujući ni realizaciju programskih zadataka, koji su pretrpjeli značajnu redukciju.

Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, koji pokriva i opštinu Istočna Ilidža, potvrdio je Srni da su mnoge planirane aktivnosti zbog epidemije virusa korone morale da budu značajno redukovane, posebno u organizacionom smislu, ali to nije zaustavilo kulturni život u Istočnom Sarajevu.

KOVID 19 NIJE ZAUSTAVIO KULTURU U ISTOČNOM SARAJEVU

„Uspjeli smo da u aprilu i maju sprovedemo foto-konkurs o temi `Sve je stalo u jednom trenutku`, a nagrade su dodijeljene najboljim autorima koji su se bavili temom naše svakidašnjice u uslovima epidemije“, podsjetio je Janković.

Prema njegovim riječima, u okviru Spasovdanskih svečanosti organizovani su „Principovi dani“, a posebnu pažnju privukao je Drugi saziv Likovne kolonije „Beli vuk“ u istoimenom prirodnom amfitetru na Tvrdimićima, na kome su učestvovali likovni umjetnici iz Novog Sada, Beograda, Višegrada, Trebinja i Istočnog Sarajeva.

On je dodao da je organizovana i Vidovdanska humanitarna aukcija slika u okviru projekta Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, prikupljena sredstva usmjerena su u izgradnju dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici, za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Upriličena je i predstava „Svetozar T`reći“, glumca NAS tetra Ivana Perkovića iz Gornjeg Milanovca.

Janković naglašava i dobru saradnju sa „Forum teatrom“ i „Prvim kadrom“ iz Istočnog Sarajeva, kao i sa likovnom kolonijom „ART simpozijum Jahorina“, te sekcijom za slikanje i crtanje i dramskom sekcijom Kulturnog centra.

On je istakao promociju knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ pokojnog doktora Miodraga Lazića, koja je organizovana u saradnji sa Novinskom agencijom Republike Srpske – SRNA, kao i Vidovdansku akademiju.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo posebno je ponosan na zahvalnost Ambasade Rusije u BiH za organizaciju izložbe „Put do pobjede“, a za septembar najavljuje nove projekte u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske.

ONLAJN RADIONICE – EFIKASAN METOD RADA U USLOVIMA EPIDEMIJE

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Irena Šućur rekla je da ova ustanova na godišnjem nivou realizuje 10 tradicionalnih manifestacija.

„Naš generalni problem jeste nedostatak adekvatnog prostora jer nam je još 2011. godine izgorio objekat Centra za kulturu“, kaže Šućurova za Srnu.

Prema njenim riječima, ovaj kulturni centar uspijeva da realizuje svoje programske zadatke zahvaljujući prvenstveno opštinskim institucijama na Sokocu, kao što su Fakultet za uslužni biznis, Parohijski dom, Biblioteka i Udruženje za djecu ometenu u razvoju.

„Uprkos epidemiji virusa korona, mi smo radili sve vrijeme, prvenstveno putem onlajn radionica, i uz potpuno pridržavanje propisanih mjera nadležnih republičkih organa“, rekla je Šućurova.

Ona je naglasila aktivnosti i saradnju Ustanove za kulturu Sokolac sa međunarodnim organizacijama, a najviše sa Mrežom mira „Karuna“, program koji se odnosi na pomirenje različitih multietničkih sredina, ali i sa UNDP-om, sa kojim je realizovan projekat u vezi sa unapređenjem poljoprivrede na Sokocu.

Ciljna grupa ovih radionica bili su i mladi i odrasli.

Šućurova je dodala da je posebno ponosna na dosadašnju plodnu saradnju sa Pozorištancetom „Maslačak“ iz Bijeljine, pri čemu je podsjetila i na manifestaciju Gospojinske večeri kulture „Tebi, goro Romanijo“, koja se svake godine održava 11. avgusta u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Direktor Ustanove za kulturu Sokolac Irena Šućur nije propustila priliku da zahvali rukovodstvu opštine na podršci, kao ni medijima, od kojih je izdvojila Novinsku agenciju Republike Srpske – SRNA i njenog dopisnika sa Sokoca.

TRNOVO ISTRAJAVA NA ODRŽAVANJU TRADICIONALNIH MANIFESTACIJA

Sa sličnim problemima, ali i nesmanjenim entuzijazmom, suočeni su i kulturni poslenici u Centru za kulturu u Trnovu.

Direktor ove ustanove Damjan Milošević rekao je Srni da su u Trnovu, na skroman način i u skladu sa uslovima koje diktira epidemija virusa korona, održani Petrovdanski dani, tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija.

On je najavio Sabor srpskog stvaralaštva, koji bi trebao da bude održan 4. septembra.

„Više detalja o organizaciji ove manifestacije biće poznato nakon podrobnije analize epidemiološke situacije u opštini Trnovo. Isto važi i za `Dane Radoslava Samardžije`, koji se redovno održavaju u novembru u pomen i čast ovom našem omiljenom pjesniku i novinaru“, naveo je Milošević.

Prema njegovim riječima, ova manifestacija biće, uz podršku lokalnih zajednica i grada Istočno Sarajevo, dijelom organizovana i na području Istočnog Novog Sarajeva.

Milošević je rekao da nedostatak finansijskih sredstava trenutno ne dozvoljava realizaciju planiranih projekata u oblasti infrastrukture objekata kulture.

NA PALAMA KULTURA I TURIZAM „RUKU POD RUKU“

Direktor Kulturnog centra Pale Miroslav Simović ističe da je ova ustanova, i pored epidemije virusa korona, uspjela da na vrijeme okonča radove na spoljnom uređenju zgrade Kulturnog centra, nakon čega su otpočeli i unutrašnji radovi na renoviranju enterijera, s obzirom na to da je epidemija onemogućila održavanje predstava i drugih kulturnih sadržaja, koji podrazumijevaju prisustvo publike.

„Odlučili smo da sredstva namijenjena za neke druge infrastrukturne radove na drugim kulturno-sportskim objektima kojima gazdujemo, relociramo na širenje turističke ponude na lokalitetu pećine Orlovača. Na tom kompleksu odlučili smo da pravimo seratu /staza za penjanje uz stijene/, viseći most, amfitetar za speleološku obuku, kao i terasu na vodi koja će služiti kao restoranska varijanta za okrepljenje gostiju i posjetilaca“, najavio je Simović.

Opština Istočni Stari Grad nema centar za kulturu, a konkretne detalje o kulturnim dešavanjima u ovoj lokalnoj zajednici Srna nije mogla dobiti jer su nadležni opštinski službenici na godišnjem odmoru. /kraj/ob

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare