Kulić: Odluka o dodjeli počasnog doktorata Peteru Handkeu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na sjednici Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu jednoglasno je donesena odluka o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta dobitniku Nobelove nagrade za književnost za ovu godinu Peteru Handkeu za izuzetan doprinos kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, izjavio je danas rektor ove visokoškolske ustanove Milan Kulić.

Inicijative nastavno-naučnih vijeća Filozofskog fakulteta, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta i Medicinskog fakulteta iz Foče, u skladu sa internim pravilnikom Univerziteta koji reguliše oblast dodjele priznanja, dostavljene su Odboru za dodjelu priznanja Univerziteta na dalju proceduru, konkretno, upućivanje konačnog prijedloga prema Senatu.

„Mislim da je to jako važno za Univerzitet. To će biti prvi nobelovac koji će biti počasni doktor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koji će u svakom slučaju promovisati ovu instituciju“, rekao je Kulić novinarima.

On je istakao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ovu godinu završava veoma uspješno, dodajući da je početak godine bio vrlo turbulentan.

Kulić je naglasio da je potrebno povratiti ugled Univerziteta kako među studentima, lokalnom zajednicom, tako i akademskim osobljem, dodavši da su na na dobrom putu.

On je napomenuo da je u ovoj godini dosta urađeno i kada je riječ o kvalitetu nastave i naučnoistraživačkog rada.

„Konačno smo usvojili Pravilnik o studiranju na trećem ciklusu studija – doktorskim studijama, gdje smo jasno definisali određena pravila koja će nam dati mogućnost i da naučnoistraživački rad, a posebno izbore u nastavnička, odnosno akademska zvanja, možemo da prilagodimo novom zakonu koji će biti vrlo brzo usvojen. To će nam dati mogućnost da Univerzitet u Istočnom Sarajevu postane vidljiv na svim akademskim mrežama gdje se mjeri kvalitet nastave naučnoistraživačkog rada“, istakao je Kulić.

On je dodao da ostaje da se riješe problemi u narednoj godini, prije svega, trajni smještaj Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

„Mislim da će taj problem u narednoj godini biti riješen. Takođe, o izgradnji nove zgrade Rektorata sam razgovarao sa resornim ministrom i načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem i na dobrom smo putu da i to pitanje riješimo. U okviru te zgrade planiramo da se izgradi i prostor za Muzičku akademiju koja je biser Univerziteta“, rekao je Kulić.

Kulić je danas sa saradnicima organizovao novogodišnji prijem za novinare i zahvalio im na uspješnoj saradnji i korektnom odnosu, poželivši da im 2020. godina donese dobro zdravlje, profesionalni i porodični uspjeh.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare