KUD „Crnjelovo“ pobjednik 19. Festivala dječijeg folklora Srpske

0

ZVORNIK – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Crnjelovo“ osvojilo je prvo mjesto u folkloru na 19. Festivalu dječijeg folklora Republike Srpske koje je održano u Zvorniku, na kome je učestvovalo oko hiljadu učesnika.
Na Festival su učestvovala 33 kulturno-umjetnička društva, članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ i školskih folklornih sekcija Republike Srpske i Srbije.

Drugo mjesto dijele KUD „Zora Hercegovine“ iz Bileće i KUD „Stara Gora“ iz Rogatice, a treće SKUD „Glogovac“ Bijeljina i SKUD „Janja-Novo Naselje“.

U konkurenciji osnovnih škola /OŠ/, prvo mjesto u folkloru pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica, drugo mjesto dijele OŠ „Branko Radičević“ Bratunac i OŠ „Kozarac“ Prijedor, dok treće mjesto dijele OŠ „Vuk Karadžić“ Bratunac i OŠ „Meša Selimović“ Glogovac.

Za najbolju igračicu i igrača Festivala u konkurenciji KUD proglašeni su Milena Stevanović KUD „Crnjelovo“ i Vasilije Jovanović SKUD „Janja-Novo Naselje“.

Za najbolju igračicu i igrača u konkurenciji OŠ proglašeni su Ivana Samardžić i Mišel Mirić OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica.

Najoriginalniju narodnu nošnju imali su članovi KUD „Ribnik“ iz Ribnika.

Za najboljeg vokalnog solistu proglašena je Valentina Matić OŠ „Branko Radičević“ Bratunac.

Festival je danas otvorio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvijetinović, koji je istakao da je divno na jednom mjestu vidjeti toliko djece koji njeguju tradiciju i običaje, a pri tome se i lijepo druže.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić istakao je da je Festival jedinstvena manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj na kojem djeca iz raznih krajeva donose i prikazuju narodne igre, pjesme, muziku, običaje, nošnju, usmeno narodno stvaralaštvo i ostale oblike narodne kulture i umjetnosti.

Organizator Festivala je zvornička SPKD „Prosvjeta“ u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, a pokrovitelj je Grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare