Krstićeva položila vijence na ostrvo Vido

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić danas je na ostrvu Vido položila vijence, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, povodom obilježavanja 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf i Vido.

Krstićeva je u izjavi za Srnu navela da Republika Srpska već tradicionalno učestvuje u obilježavanju važnih datuma iz istorije srpskog naroda, zajedno sa Srbijom.

Krstićeva je dodala da je juče na grčkom ostrvu Krf polaganjem vijenaca počelo obilježavanje 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido u Prvom svjetskom ratu.

Ona je napomenula da je današnju centralnu komemorativnu svečanost predvodila ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

„Naša je dužnost i odgovornost da njegujemo sjećanje na naše pretke, njihovo junaštvo i stradanje“, izjavila je Krstićeva.

Ona je istakla da su Republika Srpska i Srbija vječno zahvalne hrabrim srpskim borcima koji su položili svoje najvrednije, život, za spasenje srpske države i nacije. „Ponosni smo što smo njihovi potomci“, dodala je Krstićeva.

Prema njenim riječima, obilježavanje ovog događaja na Krfu trajno povezuje srpski i grčki narod, a ovaj događaj iz istorije pokazuje i šta sve znači solidarnost i prijateljstvo dva naroda.

Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavijanih planina Albanije nakon invazije NJemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/1916. godine, a tokom te „albanske golgote“ veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska Vlada 28. januara 1916. godine odlučila da njena mornarica odgodi sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska, pa su saveznički brodovi počeli ubrzano da prevoze izgladnjelu, iscrpljenu srpsku vojsku i do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno je 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje srpske vojske na „ostrvo spasa“, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare