„Крст-ић“ – филм о егзодусу сарајевских Срба

0

БИЈЕЉИНА – Филм из Републике Српске „Крст-ић“, режисера Драгана Елчића и сценаристе Радета Симовића, освојио је 2. јуна 1996. године прву награду у категорији документарних остварења на Петом међународном фестивалу „Златни витез“ у Минску.

Продуцент филма био је „Срна-фест“ са Пала.

Филм се бави егзодусом сарајевских Срба, који су, након што је град политичким путем предат ратној муслиманској влади у Сарајеву, морали да напусте своје куће и станове и крену у неизвјесност.

Одлазећи, Срби су преносили и посмртне остатке најмилијих да би их сахранили на новим гробљима у мјестима гд‌је ће наставити своје животе.

Био је то доказ потпуног одласка једног народа са простора на којима је живио вијековима.

Аутор филма Драган Елчић редовни је професор Академије уметности у Београду, а рођен је у Сарајеву.

Режирао је више од 300 документарних и краткометражних филмова, различите документарне емисије, дугометражни играни филм, те драме и филмове за телевизију.

Елчић је режирао документарни филм „Радован – повик иза зидова тамнице“, затим „Мучни терет подметнуте кривице“, који се бави случајем генерала Новака Ђукића, документарни филм „Милица“, причу о свакодневици осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог српског д‌јетета у Призрену, те филм „Крст-ић“.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare