Krsnu slavu proslavila fočanska bogoslovija

0

FOČA – Učenici i nastavnici Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog iz Foče, jedne od osam srednjih škola Srpske pravoslavne crkve, proslavili su danas svog duhovnog zaštitnika po kome škola nosi naziv.

Krsna slava je obilježena služenjem liturgije i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog u krugu škole i priredbom koju su pripremili učenici.

Rektor Bogoslovije arhimandrit Lazar Lazarević istakao je da Sveti Petar Dabrobosanski već 19 godina sabira mlade bogoslove u ovu školu u kojoj se uče jevanđeljskoj nauci, teologiji i čovjekoljublju.

„Oni sa sobom u svijet nose i sve ono dobro koje su prihvatili u susretu sa ljudima u Foči, jer iz svakog dobrog susreta rađaju se i dobri plodovi“, rekao je arhimandrit Lazar.

Krsnoj slavi je prisustvovao i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je nagalsio da su Bogoslovija i Bogoslovski fakultet dvije duhovne ustanove u Srpskoj, koje su Foču učinile posebnom.

„Ponosni smo zbog toga što se Bogoslovija i Bogoslovski fakultet nalaze u Foči. Naša lokalna zajednica nastoji da koliko god može pomogne te dvije ustanove i želja nam je da se one i dalje razvijaju“, rekao je Mašić.

Učenik petog razreda Milan Erić iz Šimanovaca u Srbiji, kome je životna želja da postane sveštenik, rekao je da su se za proteklih pet godina uslovi u školi poboljšali.

„Prisustvovao sam tim promjenama i zaista je ostvaren zavidan nivo“, kaže Erić.

Slavi su prisustvovali i predstavnici bogoslovija Svetog Save iz Beograda, Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca i Svetog Petra Cetinjskog sa Cetinja.

Bogosloviju u Foči trenutno pohađa 65 učenika iz BiH i Srbije, a u prvi razred ove godine je upisano 12 učenika.

Ova škola, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom „Sveti Vasilije Ostroški“, nasljednik je nekadašanje sarajevske Bogoslovije, koja je osnovana 1882. godine.

Prva generacija fočanske Bogoslovije bili su učenici Bogoslovije „Sveta tri jerarha“ iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske školovanje 1996. godine nastavili u Foči, a od 2000. godine škola nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare