Kramer: Nedostatak stručnog kadra otežava rad tužilaštva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, i pored ograničenog budžeta, uspijeva da ostvari većinu ciljeva postavljenih početkom godine, rekao je Srni sekretar Tužilaštva Neven Kramer.
On kaže da bi popunjavanje sistematizovanih radnih mjesta tužilaca i administrativnog osoblja dovelo do ostvarivanja svih ciljeva i veće efikasnosti u radu.

Prema njegovim riječima, popunjenost tužilačkih funkcija je 85 odsto, a administrativnih pozicija 64 odsto, što je ukupno 70 odsto popunjenosti sistematizovanih radnih mjesta.

Iako tužilačku normu uspijevaju ostvariti, Kramer je istakao da nedostatak stručnog kadra koji pomaže tužiocima u radu, znatno otežava njeno ispunjavanje.

Kramer je naveo da im je Tužilaštvo BiH od početka godine ustupilo šest predmeta ratnih zločina protiv 20 osumnjičenih lica.

On je precizirao da im je ustupljen predmet protiv jednog lica za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, dok su za ratne zločine protiv civilnog stanovništva dobili predmete protiv osam lica.

Za isto krivično djelo ustupljena su im još dva predmeta koji se vode protiv ukupno 12 lica.

Kramer je naglasio da je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u toku više sudskih postupaka za ratne zločine koji se vode po optužnicama Okružnog tužilaštva.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva u toku su suđenja protiv Nikole Savića, Anđelka Pušonje i Blagoja Vlačića.

Kramer je rekao da se protiv optuženog Dragoljuba Granića vodi postupak zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, dodajući da presuda u trajanju od dvije godine, koju je Graniću izrekao Okružni sud u Istočnom Sarajevu 11. oktobra za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nije pravosnažna.

U toku su i sudski procesi protiv Zarija Ostojića i Miloša Krsmanovića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te protiv Dragiše Tešića koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sudski postupak se vodi i protiv Muhameda Adžema, Omera Uglješe, Senada Halilovića i Sulje Krkelje, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Kramer je naveo da presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu od 5.jula, kojom su oni osuđeni na po devet godina zatvora, nije pravosnažna.

U predmetima opšteg, privrednog i organizovanog kriminala, od januara do oktobra podignute su 293 optužnice i podneseno osam prijedloga za izricanje vaspitne mjere u predmetima protiv maloljetnika.

Najviše optužnica, 46, podignuto je zbog krađa, dok je zbog ugrožavanje javnog saobraćaja podignuto 28 optužnica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare