Kovačevićev Karavan restaurira istoriju Rogatice i Glasinca

0

SOKOLAC, ROGATICA -Teško je početi priču o istoriji beogradske i jugoslovenske televizije, a ne spomenuti emisiju „Karavan“, geografa, lingviste, istoričara, arheologa, biologa i speleologa Milana Kovačevića.

Milan Kovačević je rođen je 1915. godine u Kotor Varoši. Kao autor i urednik, najzapaženije rezultate u novinarstvu postigao je svojim putopisnim emisijama „Karavan“ za Televiziju Beograd. Od 1963. do 1983. godine bio je autor 77 emisija „Karavana“. Milan Kovačević je umro 18. jula 1985. godine i iza sebe ostavio sjajnu video dokumentaciju jednog vremena, koja i danas služi da se podsjetimo prošlih vremena, ali sa posebnom dozom nostalgije, koju nove, slične tv emisije teško mogu postići.


Kao restaurator koji skida nagomilane slojeve prohujalih doba, Kovačević je vješto, televizijskim izražajnim mogućnostima, razotkrivao ta vremena i finim nitima ostvarivao kontinuitet sa sadašnjošću.

U dvije epizode svog „Karavana“ Kovačević je ispričao priču o Rogatici i Glasincu. Osim što se osvrnuo na kulturu i život u sedamdesetim godinama, autor je vrlo precizno i stručno obradio i istoriju tih krajeva.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare