Kovačević: Trudimo se unaprijediti rad Lovačkog udruženja „Jahorina“

0

Lovačko udruženje „Jahorina“ Pale egzistira preko 60 godina i od osnivanja pa do današnjih dana lovci Lovačkog udruženja „Jahorina“ Pale intezivo su radili na unapređenju lovstva.

Danas ovo Udruženje zahvaljujući dugogodišnjem radu svojih članova ima tri lovačka doma, više lovačkih koliba i visokih čeka.

Međutim, finansijske poteškoće sa kojima se susrećemo su uticale i na rad udruženja, koje je u proteklom periodu uspjelo da se konsoliduje i finansijski stabilizuje.

To je bilo povod da porazgovaramo sa Slavkom Kovačevićem, čovjekom koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Udruženja.

Kovačević je zahvaljujući pomacima koje je ovo Udruženje napravilo, nedavno odlikovan „Srebrnim ordenom“ Lovačkog saveza Republike Srpske, a opština Pale plaketom, zbog nesebične pomoći i podrške koju pruža.

„Priznanje se dodjeljuje na osnovu prijedloga ljudi iz drugih lovačkih društava, koji su prepoznali da je naše društvo napravilo određene pomake u organizaciji i aktivnostima i mi smo im zahvalni zbog toga“, priča Kovačević.


Lovci LU „Jahorina“ sa prijateljima pred lov na Majdanima

Lovačko udruženje „Jahorina“ Pale sada broji oko 300 punopravnih članova i organizovano je u 4 lovačke sekcije koje su organizovane po lovačkim grupama do 10 članova sa položenim lovačkim ispitom.

„Finansijska situacija se konsolidovala i na taj način je stvorena pretpostavka za dobru perspektivu ovog udruženja. Organi udruženja sada dobro funkcionišu i mi se trudimo da poštujemo sve zakonske propise.“

Proteklih godina, jedan od problema Udruženja je bio i nedostatak prostorija za nesmetan rad.

„Rukovodstvo opštine Pale nam pruža podršku, koliko je u njihovoj moći. Imamo obećanje da će se u narednom periodu uz njihovu pomoć realizovati i osposobljavanje jedne kancelarije za nesmetan rad Udruženja“, zahvalan je na podršci Kovačević.

Da bi unaprijedili informisanje javnosti i zabilježili aktivnosti, članovi su pokrenuli i web stranicu. Lov ima dodirne tačke sa turizmom i ekologijom, pa je unapređenje rada ovog društva, bitna karika u lancu stvaranja bolje životne sredine.

Konačni cilj gazdovanja lovištima je postizanje projektovanog kapaciteta lovišta, te racionalno korišćenje godišnjeg prirasta uz provođenje mjera zaštite i uzgoja divljači i mjera uređenja lovišta. U LU „Jahorina“ su svjesni da predstoji mnogo rada do ostvaranja zacrtanih ciljeva i podizanje ljestvice kako bi lovišta Sarajevsko – romanijskog platoa bila prepoznatljiva.


Lovac Milun Mihajlović sa trofejom vuka nakon hajke na Vučjoj Luci

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare