Kovačević: Gubitak nacionalnog identiteta vodi ka nestanku naroda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Lingvista Miloš Kovačević izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da su ćirilica i srpski jezik osnovni identitetski kriterijumi srpskog naroda i da se oni prvenstveno moraju braniti kada se govori o srpskom jedinstvu.

Kovačević je naglasio da se, kada se izgube osnove nacionalnog identiteta, polako počinje gubiti svijest o pripadnosti, a to najbolje pokazuje kako se jedan narod zatire.

„Najbolji pokazatelj za to je današnja Hrvatska u kojoj Srbi gotovo da ne smiju reći da su Srbi. Potajno i sami Srbi se sve više pokatoličavaju. Kada se pogleda koliko Srba dolazi u crkvu u Hrvatskoj, vidjećete da su to samo stari, a omladine i nema. Tamo gdje nema omladine zapravo se polako zatire nacionalni identitet. Mi dolazimo u situaciju da ne znamo po čemu smo Srbi“, rekao je Kovačević.

On je pred početak tribine „Očuvanje srpskog jedinstva“, u okviru 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva, rekao da kada se govori o srpskom jedinistvu u prvom redu mora reći šta se mora braniti.

„Prvo moramo braniti ono po čemu smo proglašeni Srbima, kada su se veliki narodi proglašavali narodima. Sada se mi čudimo zašto neko hoće neoromantizam u 21. vijeku. Hoće da vrati kriterijume iz 19. vijeka kada su se stvarali narodi i da na osnovu samo promjene imena jednog jezika – kažu, eto vidite i mi imamo iste kriterijume kao i vi. U nauci se to ne zove pseudo nego politički kriterijumi“, rekao je Kovačević.

Pisac iz Beograda Jasmina Janković, koja već četvrti put učestvuje na Saboru srpskog izvornog stvaralaštva, kaže da uvijek osjeti potrebu da dođe u Istočno Sarajevo i kaže srpskom rodu ono šta ima da kaže „iz majčinskog i nacionalnog bića“.

„Mi moramo očuvati svoj nacionalni kod, a on se čuva kroz stvaralaštvo, tradiciju, kulturu, običaje i uvek sam tu za moju braću iz Republike Srpske i sve Srbe, ma gde bili. Moramo imati duh, energiju i stavljati velike hrišćanske interese, pa rod svoj pre naših malih života“, istakla je Jankovićeva.

U okviru 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva u Trnovu sutra će biti održano saborsko veče gdje će nastupiti Kulturno-umjetničko društva „Zvečan“ sa Kosova i Metohije, ženske vokalne grupe iz Leskovca i Kikinde i Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Vojkovići“ sa svim sekcijama.

U subotu, 1. septembra, u porti Hrama Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima biće priređena smotra folklora na koju je pozvano 13 kulturno-umjetničkih društava sa područja Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a nastupiće i pojac LJuba Manasijević.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 2. septembra, u 11.00 časova ispred Hrama u Vojkovićima počeće takmičarski dio u izvornom pjevanju.

Generalni pokrovitelj 12. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva je opština Istočna Ilidža, a organizaciju su pomogli grad Istočno Sarajevo, te brojni sponzori.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare