Kovač: Na Jahorini će biti skijanja i u maju

0
Savo Kovač

Na Jahorini je do juče ostvareno sto dana skijanja u ovoj sezoni, što je dvostruko više u odnosu na prethodne dvije sezone, izjavio je direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Savo Kovač.

„Za sljedeću sedmicu najavljene su nove snježne padavine, pa očekujemo da bi skijaška sezona ove godine mogla trajati najmanje do maja, ali će vjerovatno skijaši na olimpijsku planinu dolaziti i nakon tog perioda“, rekao je Srni Kovač na Berzi „Turističke prizme“ koja je danas održana u Novom Sadu.

On je dodao da je za dva mjeseca ove godine ostvareno dvostruko više noćenja na Jahorini u odnosu na isti period prošlogodišnje sezone. „Obilne snježne padavine uslovile su stalnu popunjenost svih 4.000 kreveta smještajnog prostora na Jahorini, od čega 2.000 u hotelskom, a 2.000 u apartmanima privatnih kuća“, naveo je Kovač.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetne uspješnosti turističke privrede, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mogao da bude uveden studijski smjer turizam. „O toj temi je na nedavnom naučnom skupu na Jahorini objelodanjeno sto naučnih radova, čija je tema uvođenje studija turizma na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu“, istakao je Kovač.

On je dodao da su za narednih deset godina definisani razvojni planovi u vezi sa budućnošću turizma na Jahorini.

„Vlada Republike Srpske, grad i opština uradili su razvojne planove koji definišu razvoj turizma na Jahorini u narednih deset godina. Riječ je o revitalizaciji postojećeg stanja, gradnji novog šestosjeda za skijaše, a izgledna je i skora gradnja zatvorenih parkinga na više nivoa za automobile“, naveo je Kovač.

Prema njegovim tvrdnjama, Jahorina ima neke od najboljih uslova u Evropi kad je riječ o ljetnom turizmu.

„Niko u Evropi nema tako čist vazduh bez alergena kakav je na Jahorini. Potez Jahorina-Romanija-Igman ima, takođe, kvalitetan ozonski omotač kao rijetko gdje u svijetu. Uz to, planina je bogata izuzetno kvalitetnom prirodnom izvorskom vodom, kao i florom i faunom, što utiče da na njoj praktično nijedne sekunde nema mrtve sezone“, naglasio je Kovač.

Turistička organizacija grada Istočnog Sarajeva najveći je promoter čari i blagodeti olimpijske planinske ljepotice Jahorine.

U Novom Sadu danas je održana tradicionalna manifestacija, Berza „Turističke prizme“, na kojoj je učestvovalo 100 turističkih kompanija iz zemalja bivše Jugoslavije, u prisustvu brojnih turoperatera i hotelijera.

„Turistička prizma“ je specijalizovan godišnji časopis, čiji je direktor i glavni urednik Đorđe Mihajlović, inače pokretač Berze, svojevrsnog susreta turističe ponude i tražnje kompletnog prostora bivše Jugoslavije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare