Košutić: Prošlost otimati od zaborava

0
Košutić: Prošlost otimati od zaborava

SOKOLAC – Predsjednik SUBNOR-a opštine Pale Branislav Košutić poručio je danas da treba njegovati tradiciju oslobodilačkih ratova srpskog naroda u dvadesetom vijeku i da Srbi moraju otimati od zaborava taj dio istorije.

„Treba imati na umu da je od smrti samo zaborav teži. Ne smijemo kao narod dozvoliti da negiramo rezultate borbe naših predaka i prekinutu mladost onih koji su ginuli za našu slobodu“, rekao je Košutić Srni na Sokocu, gdje su danas povodom 27. jula – Dana ustanka naroda protiv fašizma, položeni vijenci na spomen-kosturnicu na kojoj je upisano više od 980 imena boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu na području Romanije.

Košutić je poručio da se poštovanjem prošlosti gradi budućnost.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Sokolac Milivoje Janković napomenuo je da je šire područje Romanije u Drugom svjetskom ratu dalo 17 narodnih heroja i da je od tog broja njih pet poginulo u jednom danu, 21. januara 1942. godine.

On je podsjetio da je Pokrajinski komitet Saveza komunista sredinom jula 1941. godine smješten na Boravac kod Sokoca, da je tih dana formiran Štab Romanijskog partizanskog odreda, te 21. jula 1941. donesena odluka o podizanju ustanka na Romaniji protiv okupatora.

„Prve žrtve na Romaniji bili su aktivisti tog odreda Mirko Borovčanin i Sava Pušonja, a potom su krajem jula uslijedile prve borbene akcije protiv neprijatelja u Žljebovima i na području Sokolovića“, podsjetio je Janković.

On je rekao da je u Drugom svjetskom ratu sa područja opštine Sokolac poginulo oko 6.000 civila.

Prvi Romanijski partizanski bataljon formiran je od glasinačke, romanijske, pračanske, kopitske i mokranjske čete, a potom su počele i prve organizovane borbene akcije.

Vijence na spomen-kosturnicu na Sokocu položile su delegacije opštinskih organizacija SUBNOR-a Sokolac i Pale, delegacije opština Sokolac, Pale i Han Pijesak, te delegacija Boračke organizacije opštine Sokolac.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare