Kosorić: Prošla godina najbolja po pitanju bezbjednosti u gradu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Srpko Kosorić istakao je danas da je, kada je riječ o bezbjednosti na području grada Istočno Sarajevo, 2016. godina bila najbolja u posljednjoj deceniji.


Podnoseći informaciju o stanju bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo za 2016. godinu, Kosorić je na sjednici Skupštine grada rekao da je stanje bilo na zadovoljavajućem nivou, što će kontinuiranim radom policija nastojati da zadrži.

„Svi pokazatelji za 2016. godinu govore da je došlo do pada krivičnih djela, posebno u dijelu imovinskih delikata, gdje je evidentiran pad za 33 odsto. Evidentiran je rast privrednog kriminala, što potvrđuje naš profesionalni rad, uz kontinuiranu saradnju sa Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu“, rekao je Kosorić novinarima u pauzi sjednice.

On je podsjetio da su 2015. godine pripadnici Uprave riješili 49 krivičnih djela za period od 2010. do 2015. godine, a da je Policijska uprava u proteklih šest mjeseci nastavila da bilježi dobre rezultate.

„U proteklih šest mjeseci imali smo devet razbojništava i krađa na području grada, koje smo rasvijetlili. Ima još stvari koje bi trebalo da popravimo u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Naše namjere su preventivan rad i akcije, koje se provode sa nivoa Uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a daju dobre rezultate“, istakao je Kosorić.

On je objasnio da Policijska uprava već dvije godine aktivno radi na pokrivanju saobraćajnica na ulazu i izlazu u Istočno Sarajevo i ključnih raskrsnica video-kamerama, kako bi podigli nivo bezbjednosti.

„Mi smo prvi centar, koji je krenuo sa ovim projektom u koji su se uključile i sve opštine u sastavu grada. Nadam se da će se u budžetu opština i grada za narednu godinu naći sredstva za njegovu finalizaciju“, naglasio je Kosorić.

Govoreći o prijetećim porukama, koje su nedavno upućene određenim licima na Palama, Kosorić je podsjetio da je prvi događaj prijavljen 24. maja, a posljednji 26. juna.

„O svemu je obaviješteno nadležno Okružno tužilaštvo, a istraga se sprovodi pod nadzorom nadležnog tužioca. Osim nas, angažovani su i pripadnici Odjeljenja visokotehnološkog kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a postoji i dobra saradnja sa drugim bezbjednosnim agencijama“, rekao je Kosorić.

On je naglasio da su locirana mjesta sa kojih dolaze prijeteće poruke, dodajući da su krivična djela poput prijetećih poruka i paljevina teško dokaziva i zahtijevaju dugotrajnu istragu.

„Važno je da znate da je 99 odsto prijetećih poruka upućeno iz Kantona Sarajevo, sa lokacije ispred hotela „Holidej“ i ispred Tehničke škole. Ovo dovoljno govori koliko radimo i koliko imamo ulaznih parametara. Nekada je potrebno i malo sreće, a ja se nadam da ćemo sa našim Ministarstvom završiti ovaj posao“, rekao je Kosorić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što je informacija o stanju bezbjednosti na području grada jednoglasno usvojena, jer smatra da je time upućena snažna poruka javnosti da sve političke partije koje imaju odbornike u Skupštini grada podržavaju rad Policijske uprave na ovom području i njenog načelnika.

„Mislim da je nepodijeljenost po ovom pitanju veoma važna. Zbog toga zahvaljujem svim odbornicima što su podržali rad policije. Grad Istočno Sarajevo će sa svih šest opština dati podršku za bolju bezbjednost kroz tehničku opremljenost video-nadzorom, koji će biti realizovan naredne godine“, rekao je Vuković.

On je poručio da je grad opredijeljen za bolju bezbjednost i da će bez obzira što nema direktnu nadležnost na tim poslovima, pomoći u dijelu u kojem se to od njih očekuje.

Vuković je osudio nedavne prijeteće poruke upućene gradskim funkcionerima i članovima određenih političkih partija i rekao da očekuje da će Policijska uprava sprovesti do kraja ovaj slučaj i otkriti njegove vinovnike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare