Košarac: Zvornik ima razvojnu perspektivu

1

ZVORNIK – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je Zvornik stabilna, organizovana i prepoznatljiva lokalna zajednica koja ima razvojnu perspektivu i u tom kontekstu treba napraviti analizu stanja i potrebe da se u narednom periodu otvori priča o izgradnji slobodne zone u ovom gradu.

„To znači da bi privredni subjekti imali olakšan spoljnotrgovinski promet i mogućnost otvaranja više radnih mjesta za zapošljavanje u Zvorniku“, rekao je novinarima Košarac nakon razgovora sa gradonačelnikom ovog grada Zoranom Stevanovićem.

Košarac je naveo da je sa Stevanovićem razgovarao i o projektima zaštite životne sredine, jer smatra da je to vrlo značajno za Zvornik, za razvoj turističkih potencijala grada, s obzirom na činjenicu da resorno ministarstvo u svojoj nadležnosti ima odsjek za turizam.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima širi aspekt, razgovarano je i o činjenici da je veoma važno da se određene finansijske organizacije upute u Zvornik, koji ima spremne razvojne projekte.

„Smatram da je obaveza svih nas koji participiramo u institucijama vlasti da pomognemo preduzećima koja se bave spoljnotrgovinskim prometom da obezbijedimo što veći obim ovog prometa“, rekao je Košarac.

On je istakao da u Zvorniku ima takvih preduzeća – od drvoprerađivača do nekih drugih, a jedno od njih je strateško i u Republici Srpskoj i u BiH kompanija „Alumina“, a njegova uloga kao ministra je da bude u funkciji interesa privrede i u Zvorniku, i u Republici Srpskoj i u BiH.

Košarac je naglasio da su za ovu lokalnu zajednicu zainteresovani u Savjetu ministara, ali i svi ministri iz Republike Srpske.

„Došao sam prvi, ali imam uvjeravanja i raspoloženje predsjedavajućeg Savjeta ministara /Zoran Tegeltija/ i svih ostalih ministara da posvete značajnu pažnju svakom gradu, svakoj sredini u Republici Srpskoj, ne umanjujući značaj potrebe razvoja svih opština u Federaciji BiH“, rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da Zvornik ima stabilnu i organizovanu vlast, da su stabilne institucije u Republici Srpskoj koje odlično sarađuju sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH, što je najbolji mogući model za stvaranje uslova za ukupan razvoj koji građani s pravom očekuju.

On je sa Stevanovićem razgovarao i o mogućnosti otvaranja integrisanog graničnog prelaza za pješake preko mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Drini koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

Košarac je pojasnio da bi se u tom slučaju integrisani granični prelaz nalazio na strani Srbije.

Stevanović je zahvalio Košarcu na posjeti, naglašavajući da je on prvi ministar iz Savjeta ministara koji je posjetio Zvornik za 13 godina.

„Zahvalni smo što resorno ministarstvo pomaže kompaniji `Alumina` koja ima veliku spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i svim drugim izvoznicima, te uvoznicima i izvoznicima hrane animalnog porijekla, što je u okviru njegovog ministarstva“, rekao je Stevanović.

Stevanović je najavio da će, nakon posjete Košarca, razgovarati sa zvorničkim privrednicima čija se djelatnost naslanja na poslove koje pokriva Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o daljim izvoznim aktivnostima.

Košarac je nakon razgovora sa Stevanovićem posjetio kompaniju „Alumina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Šta ovaj priča, zar nije on završio političku karijeru? @Milorad Dodik, molim za pojašnjenje.