Košarac: Ne priznajemo ovakav Sud i Tužilaštvo BiH

0
Košarac: Ne priznajemo ovakav Sud i Tužilaštvo BiH

FOČA – Šef kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je danas, nakon posjete ratnih osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu Foča, da su odluke Tužilaštva i Suda BiH diskutabilne i da, kako je ocijenio, ove antidejtonske institucije propise koriste na različite aršine, a na štetu Srba osumnjičenih za zločine.

On je naveo da svi pokazatelji govore da ove institucije isključivo sude Srbima i da se ne procesuiraju zločini nad pripadnicima srpskog naroda ili se za gotovo identična krivična djela ratnog zločina Bošnjaci kažnjavaju mnogo blažim kaznama.

“I dalje je primjetna uzurpacija retroaktivne primjene krivičnog zakona SFRJ, što se očigledno koristi samo kada su Srbi u pitanju. Republika Srpska, kroz sagledavanje svih prenesenih nadležnosti i nametnutih rješenja na nivou BiH, želi da izvrši analizu rada Suda i Tužilaštva BiH i da vidimo kakvi su efekti, jer mi Sud i Tužilaštvo, koji imaju političke primjese i stalno uplitanje dijela međunarodne zajednice, ne priznajemo”, rekao je Košarac.

On je najavio da će Republika Srpska kroz Republički centar za istraživanje rata, Ministarstvo pravde i druge institucije tražiti novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, da se omogući osuđenim licima da nakon izdržavanja dvije trećine kazne imaju određenu vrstu pogodnosti, odnosno da budu pušteni.

“S druge strane, institucije Republike Srpske će insistirati na analizi zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, jer smo svjedoci da u Tužilaštvu i Sudu BiH i danas rade ratni kadrovi Alije Izetbegovića i sude Srbima, što je za nas potpuno neprihvatljivo”, poručio je Košarac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments