Košarac: Nadležni da izađu sa jasnim politikama za oporavak turističkog sektora

1

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je na turizam u BiH pandemija virusa korona ostavila velike posljedice i da je na strukturama vlasti u zemlji da nađu najbolji način kako da se izađe sa vrlo jasnim politikama oporavka turističkog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Na predstavljanju rezultata druge faze projekta „Via Dinarika“, Košarac je rekao da je na nadležnim institucijama u BiH, kada je u pitanju razvoj turizma u zemlji, da nađu i način kako da se preuzmu svi svjetski trendovi.

„Regulatorni okvir u Republici Srpskoj pokazuje spremnost institucija Srpske da turizam tretiraju na takav način, a najave koje dolaze iz FBiH idu u istom pravcu, dok će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara koordinirati tu vrstu aktivnosti“, rekao je Košarac novinarima.

Govoreći o projektu „Via Dinarika“, on je naglasio da su svi nivoi vlasti u BiH uključeni u njegovu realizaciju – lokalne zajednice kao njegov dio, te nadležna entitetska tijela i Ministarstvo, za koje je naveo da će zajedno sa međunarodnim organizacijama prisutnim u BiH raditi na konkretnoj pomoći svima koji rade u turističkom sektoru.

On je podsjetio da je ovaj projekat implementiran u 18 lokalnih zajednica, da je oko 1.000 kilometara trase puta već vidljivo, da je 550 kilometara obilježeno, da je u okviru „Via Dinarike“ urađeno desetine projekata, kao i da su otvorena radna mjesta.

„`Via Dinarika` je projekat koji je podržan od međunarodnih finansijskih organizacija u BiH, te entitetskih struktura. To je projekat koji bi mogao biti primjer kako mogu da se u budućnosti realizuju projekti iz turizma“, rekao je Košarac i dodao da u Republici Srpskoj i FBiH postoje sposobni ljudi koji bi se mogli okupiti oko ove grane privrede i načiniti ga top sektorom u entitetima.

Stelijana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP-a, jednog od najvećih donatora ovog projekta, rekla je da je bilo više od 100 grantova bespovratnih sredstava, koji su bila direktna podrška unapređenju turističke ponude u okviru „Via Dinarike“.

Prema njenim riječima, više od 700 kilometara staza je unapređeno, očišćeno, one su markirane, a rađeno je i sa tri info-centra, kako bi informacije o „Via Dinarici“ bile šire dostupne.

„Vjerujemo da je projekat ostavio snažne i opipljive rezultate za lokalne zajednice, odnosno pomogao u jačanju i proširenju njihove turističke ponude“, istakla je Nedera.

Ona je navela da avanturistički turizam, odnosno turizam na otvorenom, ima šansu da bude jedan od modela „zelene ekonomije“ u BiH, jer u tome leži budućnost, zato što se rast i razvoj mora odvijati tako da bude uvažen ekološki aspekt.

Ambasador Italije u BiH Marko di Ruca rekao je da je njegova zemlja odlučila da podrži ovaj projekta i turizam u BiH, uzimajući u obzir sve njene brojne ljepote prirode, pejzaža, te kulturno nasljeđe.

„Potencijal koji postoji u BiH je zaista nevjerovatan i mi moramo vidjeti razvoj turističkog sektora na efikasan i savremen način, uzimajući u obzir ekologiju“, istakao je Di Ruca.

Prema njegovim riječima, da bi to bilo realizovano, sve institucije u BiH, te relevantni akteri, moraju odigrati svoju ulogu i omoguće održivost ovakvog razvoja.

On je naveo da je jedna italijanska nevladina organizacija dala podršku u aktivnostima koje se odnose na zaštitu nacionalnih parkova „Sutjeska“ i „Blidinje“, te dodao da će Italija ostati posvećena pružanju podrške daljim aktivnostima u projekatu „Via Dinarika“.

Direktor USAID-a u BiH Kortni Čab rekla je da BiH ima prekrasne planine, rijeke i sve ono što čini prirodu jedne zemlje, tako da ona može biti jedna od najboljih turističkih destinacija u Evropi, a i u svijetu.

Prema njenim riječima, USAID je od 2014. godine uložio oko dva miliona dolara u projekat „Via Dinarika“, odnosu u razvoj staza, dok je početkom 2018. godine, zajedno sa UNDP-om, te Italijanskom agencijom za razvoj i saradnju, a u partnerstvu sa lokalnim predstavnicima vlasti, USAID podržao oko 100 preduzetnika koji se bave turističkom ponudom.

„Pokušali smo pomoći da se turistička ponuda BiH razvije tako da predstavlja ozbiljnu ifrastrukturu. Da bi BiH postala ozbiljna i prepoznatljiva turistička destinacija potrebno je da privuče strane turiste“, istakla je Čabova i dodala da trenutna politička situacija u BiH, o kojoj izvještavaju i strani mediji, ne pogoduje dolasku turista iz inostranstva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

jesi ti zavrsio politicku karijeru ili jos nesta pametujes?